Светлината дразни бебето, но развива зрението

Вижда черно-бяло, а на 2 месеца първо открива за себе си оранжевия цвят

23 юли 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Още от втората седмица на бременността очите на ембриона започват своето развитие. Явява се така нареченото зрително мехурче, а на първия месец – двуслойна очна чашка. На третия месец от вътреутробното развитие се оформят очните камери, склерите и клепачите.
При раждането бебето вече има развита зрителна система, която то все още не умее да ползва.

Вижда откакто се роди, но мътно

Това доказват многобройните изследвания.
В началото то вижда само по-едрите предмети, които са на разстояние не повече от половин метър. На токова отстояние е лицето на майка му по време на кърменето.
През първия месец от живота сензорните му органи се развиват бързо. Усъвършенстват се и структурите на мозъка - активно се формират невронните връзки.
Независимо, че ярката светлина тревожи новороденото, помещението в което се намира то, трябва да е добре осветено. Приглушената светлина не допринася за правилното развитие на зрителните функции.

То трудно координира двете очи

това обаче не бива да притеснява родителите.
Бебето опитва да оцени обстановката по хоризонтал и по вертикал, затова на майка му може да ѝ се стори, че очите гледат в различни посоки.

Около втория месец то успява вече да „съгласува“ движенията им, а ако това не се случи до 8-ата седмица, е добре да се консултирате с офталмолог.
Не е нужно

целият асортимент на магазина да виси над леглото му

Защото в началото то вижда черно-бяло.
Затова, вместо с цветни играчки, може да забавлявате бебето с черно-бели картинки с едри орнаменти (има такива, които са разработени специално за новородени).

Зрителната памет

Към втория месец бебето не само фокусира погледа си върху определен предмет, но и различава вече цветовете. Първо открива за себе си оранжевия цвят, жълтия и червения. А към 5-ия месец към тази палитра се добавят – зелен и син.
Всички цветове и нюансите им успява да различи едва към втората си година.

Развитието на зрителната система върви ръка за ръка със самопознанието. Към четвъртия месец то активно разглежда ръчичките си, играчките, които държи в тях, и ги доближава и отдалечава от очите си.

В тази възраст в работа се включва и зрителната памет.
Когато бебето разглежда нещо, лицето му придобива сериозен вид. То запомня предметите, изследва ги визуално.
Зрителната памет влияе на мисловните процеси и отваря врати пред следващото психофизично развитие.

Към 6-ия месец се формират представите на бебето за разстояние, но то често се обърква и не всичко пред погледа му е 3D. 
Вече към 8-12 месеца, когато пълзи и ходи, безпогрешно оценява разстоянието до определен предмет.
Развитието и усъвършенстването на зрението продължава до 4-годишна възраст. Тогава то вече е като при възрастен човек.

Източник: deti.mail.ru

 

Коментари
Последни видеа