Учените със стабилни аргументи за вредата да се кипва втори път
Снимка: Guliver / iStock
На днешния ден от 2005 година насам страните производителки на чай отбелязват Международния ден на чая. Идеята за този неофициален празник се обсъжда на социален форум, който се провежда през 2004 година в Мумбай, Индия. Година по-късно празникът е факт.
Най-широка популярност и признание на инициативата има в Индия и Шри Ланка, където се организират специални събития за отбелязване на деня. Другите държави, в които се празнува, са Бангладеш, Непал, Виетнам, Индонезия, Кения, Малайзия, Уганда и Танзания.
Причината да се акцентира на една специална дата е страхът на производителите на чай, че суровината се изкупува на ниски цени. А социалната цел на празника е -
популяризирането на чая като напитка
С празник или не, ето един много полезен съвет: когато правите чай, не кипвайте повторно водата. Това носи риск. Британски учени и предупреждават, че след загряване химическият ѝ състав се променя и всички примеси от нея попадат в организма във вид на флуориди, нитрати, а дори – арсен, пише todayifoundout.com.
Преваряването на водата е необходимо, разбира се - термичната обработка унищожава микробите. Но повторена, тази процедура разрушава полезните вещества във водата и застрашава здравето ни - това се отнася най-вече за притопления чай.
В какво се крие опасността?
При повторно варене флуорираната вода може да причини безплодие, тъй като флуорът се превръща във флуорид - виновен и за умствена изостаналост, според някои учени.
Нитратите, в кипящата вода се превръщат в нитрозамини - вещества, които изследователи държат отговорни за онкозаболявания. Като се има предвид, че нитратите са все по-популярен консервант в храните, е добре да се замислим сериозно дали да преваряваме втори път.
Още повече, че в преварената вода различни бактерии и вируси се развиват много бързо, а кислородът в нея намалява.
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари