Високите над 182 см. са 2 пъти по-уязвими от коронавируса

Учени: новият вирус се предава не само с капчици, но и с аерозоли

31 юли 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Хората с височина над 182 см. са 2 пъти по-уязвими от коронавируса, доказа ново проучване, след като учените сложиха в рискова група дебелите и диабетиците.

По-високият риск за тези над 182 сантиметра установи екип учени от Великобритания, Норвегия и САЩ, съобщава The Daily Mai. 
Учените изследвали начините на предаване и разпространение на инфекция с Covid-19. 
Изводите им са, че е много възможно новият вирус SARS-SOV-2 да се предава чрез аерозоли и, че високите хора са два пъти по-склонни да бъдат заразени.
Досега се твърдеше, че той се предава при кашляне, говор и кихане с издишаните капки. Те са по-големи и по-тежки. Смята се, че изминават сравнително къси разстояния и бързо падат върху достъпни повърхности.

„Резултатите от това проучване, което свързва височината и диагнозата на болестта Covid-19, показват, че предаването на новия вирус чрез дихателни капчици не е единственият механизъм на разпространение на заразата. Възможно аерозолно предаване. Това беше показано и от други проучвания, но методът ни за потвърждение е нов“, каза проф. Евън Контопантелис от Манчестърския университет.

 

Коментари
Последни видеа