11 опасни предмета, които изглеждат съвсем безобидни
Снимка: Shutterstock
Опасности дебнат отвсякъде и даже в собствения си дом човек не може да се чувства в пълна безопасност, уви! Удивително е колко страшни предмети мируват в кухнята и само чакат удобен момент да ви се нахвърлят. И тук нямаме предвид само сатъра, ножовете и точилката – нещата, които използваме по много пъти на ден и изглеждат напълно безобидни, могат да навредят сериозно.
Гъбката за миене на съдове
Лекарите не спират да напомнят, че гъбата, с която мием чиниите, е сред най-опасните предмети у дома. На повърхността ѝ танцуват милион бактерии, които могат да предизвикат сериозни заболявания и трябва да се сменя колкото се може по-често. Някои може да ви препоръчат различни трикове за дезинфекция със специални средства и дори нагряване в микровълновата – не помагат. Няма как да се избавите от вредните микроби, затова по-добре не рискувайте със здравето.
Снимка: Shutterstock
Мивката
Ако не сте свикнали да я почиствате добре след всяко миене на съдовете, кухненската мивка се превръща в развъдник на бактерии – в нея остават парченца от храна и други боклуци, затова съветът е старателно да я почиствате и да я избърсвате на финала със суха кърпа, за да не се задържа влага и всичко, което може да се превърне в хранителна среда за размножаване на бактериите на салмонела и други болести.
Кърпата за ръце
Снимка: Shutterstock
Тя е съвсем по-малко безопасна от гъбата за миене на съдовете и фактът, че сте се избърсали с нея, носи измамно чувство за чистота и безопасност. В кърпата за ръце виреят различни бактерии, които могат да попаднат в храната ви. Перете я колкото може по-често, а в идеалния вариант – гладете с гореща ютия.
Дъската за рязане
Ако има класация за най-опасните неща в кухнята, тя ще заеме едно от челните места, като говорим най-вече за дървената дъска, която лесно се уврежда и в цепнатините ѝ се настаняват бактерии. Много е важно да не използвате една и съща дъска за рязане на зеленчуци, риба и месо, а различни. В суровото месо се съдържат бактерии, които могат да предизвикат сериозни заболявания, ако попаднат в организма. И тъй като не можете да ги сменяте толкова често, колкото кухненските гъби и кърпи, старайте се да ги измивате идеално.
Снимка: Shutterstock
Ножове и сатъри за месо
Всички ножове вкъщи трябва да са достатъчно остри, за да се използват удобно – рязането с тъп нож може да бъде опасно, защото има опасност да рикошира и да се порежете. Или да ви нарани по крака, ако падне. Грижете се ножовете да бъдат чисти, здрави и остри.
Тигани с тефлоново покритие
Не, и те не са безобидни, както може би си мислите. Има риск при нагряване тефлонът да отдели токсични газове, така че някои експерти съветват да се върнете към по-старомодното, но и по-безопасно кухненско оборудване.
Снимка: Shutterstock
Готварска печка
И по-специално готварската печка на газ. Спряхте ли газта след готвене? Иначе рискувате да вдишате въглероден окис, което може да ви убие, изобщо, използването на газови котлони може да има печални последствия.
Месомелачка
Едно грешно движение и можете да останете без пръсти. Звучи като кадър на филм на ужасите? Уви, и в реалния живот много хора пренебрегват елементарните правила за безопасност и вместо да използват специален инструмент, за да изтласкат месото в мелачката, го правят с пръсти. Никога не правете това!
Пластмасови съдове и кутии за съхраняване на продуктите
Снимка: Shutterstock
Пластмасовите съдове по принцип не се препоръчват, защото са опасни заради различните химикали, с които се обработват и които впоследствие попадат в храната. Вредно е!
Кофата за боклук
Тя е сборище на различни вредни вещества и микроби, затова никога не оставяйте кофата дълго неизхвърлена или отворена, мийте я и я подсушавайте често. Мелачката за боклук също е много опасна, но по друга причина - тя е сравнима с месомелачката: пазете пръстите си от нея!
Хладилникът
Дори половинчасово спиране на тока се отразява на работата на хладилника и фризера - температурата се повишава и хранителните продукти започват да се развалят. И да не спре токът, хладилникът трябва да се почиства редовно и да се мие и дезинфекцира. Всички отворени и непокрити храни в него са потенциална опасност от зарази.
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари