Забравете за компреса и горещия чай: защо не трябва да затопляте възпаленото гърло

Някои популярни методи за лечение на настинка всъщност са опасни

17 ноември 2022 г.

Снимка: Getty

Първото нещо, което правим, когато се почувстваме зле, е да започнем да се „лекуваме“ с познати бабини средства: пием горещ чай с лимон, топлим се във ваната, увиваме гърлото си с шал или дори правим топъл компрес. Така се грижим и за децата.
Но при остри респираторни инфекции, когато гърлото боли и е възпалено, тези действия са противопоказани.

Опасно е да затопляте възпаленото гърло,

тъй като това може да провокира размножаване на бактерии и подуване на лигавицата, предупреждава отоларингологът д-р Олга Зайцева.

Не е добре да правите загреваещи компреси, нито да пиете горещ чай по същата причина. Но силно се препоръчва да пиете топлички напитки

Често и по много

Също така голяма грешка по време на лечение на настинка е да отидете на сауна: влажният и много горещ въздух натоварва отслабеният организъм и създава предпоставка за усложнения.
Друга честа грешка е да хапвате мандарини, портокали и чай с лимон по време на респираторно заболяване.
Повечето хора смятат, че витамин С, намиращ се в големи количества в цитрусовите плодове, помага в борбата с инфекциите. Но в същото време

киселината дразни вече възпалените тъкани на гърлото

Ето защо, по време на острата фаза, е по-добре да се откажете от киселите храни.

„Идеалните продукти, които се считат за безопасни дори за деца, са продуктите на базата на лизозим (вещество, принадлежащо към класа на естествените антибактериални ензими). Те повишават локалния имунитет. А това е ной-важно при болки в гърлото. Защото лизозимът е естествен ензим, който се намира и в човешкото тяло – в сълзите, в слюнката и кърмата “, обяснява д-р Зайцева.

В аптеките се предлагат такива препарати – спрей за нос и за гърло.

Мона Василева

 

 

 

 

Коментари
Последни видеа