Ако се колебаете с какво да започнете или просто нямате време да приготвяте пюренцата за мъничето, на помощ идва детска кухня „Ян Бибиян“
Бъдете търпеливи с детето при първия му досег с различна храна.
Снимка: Shutterstock
Правилното и балансирано хранене е важно за здравето на децата още от зачеването. А отбиването на бебето и преминаването му към твърдо хранене е неговата първа голяма стъпка, която бележи нов етап от развитието му. Захранването, важно е да знаем, се случва постепенно и внимателно. Този период на адаптация и свикване с различните вкусове и консистенции може да продължи няколко месеца. Като в случая става дума не само за запознаване на бебето с различните вкусове, а преминаването от храна с кашеста консистенция през такава на малки парченца до твърда.
Според СЗО (Световната здравна организация) този процес започва след 6-ия месец, тъй като кърмата или адаптираното мляко дотогава осигуряват всичко необходимо за растежа на новороденото, а енергийните разходи на бебето са по-малки. Щом то започне да се движи, вече има нужда от друг тип храна. И тук започва колебанието на много нови майки: с какво да започнат, каква последователност да спазват, кои продукти да избягват на първо време. Ще опитаме да ви дадем отговори на най-важните въпроси, за да бъдете спокойни и без притеснение да стартирате този сладък момент от живота на мъничето.

Оставете детето да изследва храната, но не превръщайте това в игра.
Снимка: Shutterstock
1. Научете се на търпение и гъвкавост. Това, което трябва да запомните, е, че не трябва да следвате график. Всяко дете е индивидуално и не бива да ви притеснява, ако нещо не се случи в „правилното“ време. Научете се да бъдете гъвкави и да разбирате нуждите на собственото дете. И не спирайте на мига кърменето, след като сте започнали захранване. То все още е необходимо на малкото.
2. Не се отчайвайте. В началото бебето може би категорично ще отказва новата за него храна. Въвеждането, освен че отговаря на разнообразните хранителни нужди, задоволява и необходимостта на детето да изследва околния свят по възможно най-широк начин. Затова трябва да бъде приятен за него процес. Постепенно ще свикнете да отгатвате желанията на малкото и ще му предлагате следващата нова храна, без да се налагате.
3. Наблюдавайте детето. Така ще започнете да разбирате дали то проявява желание и любопитство към храната. Добре е отбиването да не съвпада с други „преходни“ периоди: отделяне на детето в детска стая, връщане на майката на работа и т.н. Не се изнервяйте, а опитайте да бъдете максимално спокойни. Доброто настроение много помага при предлагането на храните;
4. Не бъдете настоятелни. Ако бебето не довърши храната, не се притеснявайте, то е в състояние да се саморегулира. Вие също се опитайте да регулирате количествата, за да не ви остане твърде много храна. В крайна сметка не сте на състезание по изпразване на паничката. Не се стремете да въвеждате скоростно новите храни и не насилвайте детето с прекалено пълни лъжици, които то трудно би преглътнало. Изчаквайте го търпеливо да сдъвче храната, да я преглътне и едва тогава поднасяйте следващата лъжичка.
5. Приемането на нови вкусове е важно. Поради тази причина е добре да предложите отново отказаните един път храни, но след известно време. Не се притеснявайте, ако детето отново ги отхвърли, пробвайте пак след няколко дни. Децата до 5 години проявяват такива колебания и предпочитания. Оставете бебето да докосва храната с ръце, това е начин да я опознае и поднесе до устата си. В тази възраст мъниците откриват новата храна именно чрез допир. Но това не бива да се превръща в игра – трябва да усетите тънката граница.
6. Не отлагайте прекалено дълго отбиването. Скорошни проучвания подчертават, че недостигът на желязо след шестия месец може да намали способността за учене и имунния отговор. А желязо бебето може да си набави именно от новите храни.
В такива моменти детските кухни за безценен помощник на младите майки. Дори да не се налага да се връщате много бързо на работа, със сигурност имате достатъчно домашни ангажименти покрай бебето, а и трябва да отделяте повече време за общуване и игри с него, което е изключително важно в този период на развитие. Ние, от „Новите родители“ ви препоръчваме детска кухня „Ян Бибиян“. Освен удобна за младите родители, тя предлага разнообразие и качество, а нашите деца го заслужават. Идеята за създаването на кухнята е с мисълта да отмени родителите в приготвянето на различни ястия всеки ден. Така се ражда и мотото им: „Ние готвим, Вие се забавлявате“. Кухнята стартира през март 2009 г. с един готвач. Към днешна дата вече обслужват над 100 локации в София, София област, Перник, Радомир, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Сливен, Враца, Монтана, а през лятото правят доставки от Бургас до Свети Влас. Отговорността за цялата дейност и контролът на качеството за безкомпромисни, тъй като крайните потребители са най-малките и деликатни клиенти.
Именно за най-чувствителните коремчета в „Ян Бибиян“ създават меню Диета 4А, предназначено за деца с алергии към глутена, кравето мляко, рибата и яйчните продукти. Алергията представлява повишена чувствителност на организма, обикновено към безвредни субстанции от околната среда – антигени, след предшестващ контакт с тях. В този случай антигените са известни под името алергени, а свръхчувствителността е в резултат на прекомерната защитна реакция на имунната система. Хранителните алергии при децата се проявяват най-често до 3-годишната им възраст и повечето се преодоляват до училищна възраст. Алергичната реакция се проявява веднага или максимум до два дни след приемането на храната. Може да се прояви със зачервяване, сърбежи, обриви, повръщане, диария, хрема, кихане, кашлица, задух.
Много е важно да следвате правилото за 4 дневно изчакване, когато предлагате на бебето нови твърди храни. Когато го захранвате с нова храна в продължение на няколко дни, имате възможност да определите как точно реагира вашето бебе към нея. Това е особено важно, ако в семейството имате близки с хранителни алергии. Следвайки правилото за 4 дневното изчакване и предлагайки на детето един вид храна (продукт) по едно и също време, при съмнения за отрицателна реакция от страна на вашето дете към храната, много лесно може да разберете от коя е възможно да е дошъл този проблем.
Имайте предвид, че при някои храни, независимо, че не предизвикват алергии, може да има други причини, поради които не бива да бъдат предлагани преди бебето да е навършило определена възраст. Такъв е пчелният мед.
В изготвеното от „Ян Бибиян“ меню се предлагат внимателно подбрани рецепти, лесно смилаеми и вкусни, с които родителите получават сигурност и спокойствие!.
Вкусът се изгражда от ранна детска възраст, именно заради това в менюта на „Ян Бибиян“ залагат само на пресни и качествени продукти. Храната се приготвя ден за ден. Разчитат и на обратна връзка с родителите, тъй като им помага да вървят напред.
Работят с магазини Фантастико, защото държат на българското, а съвместното им партньорство, предоставя възможност достигането до много повече хора. Целта на „Ян Бибиян“ е разнообразна, вкусна и питателна храна, тъй като за компанията това е не просто бизнес, а призвание.
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари