Над 40 % от българските деца живеят в риск от бедност

Тъжни данни от Националния статистически институт

Снимка: Shutterstock

Над 40 процента от българските деца са в риск от бедност и социално изключване, съобщи БНР, като се позова на ново изследване на Националния статистически институт. То е анализирало доходите и условията на живот за миналата година.

За 2015 г. е отчетен относителен дял на децата с материални лишения между 0 и 15 години и той е 54 %. Половината от децата в България не могат да си позволят почивка извън своя дом дори за една седмица в годината. За всеки две от пет деца не може да бъде подсигурено и подходящо място за учене.

Влошаващите се демографски тенденции и увеличаването на неравенството в разпределението на доходите, отчетени от статистиката, са довели до материалните лишения. Най-богатите 20 процента от населението имат 7,1 пъти по-високи доходи от най-бедните у нас, а от това страдат и децата, отчита НСИ.

Най-висок риск от бедност има сред възрастните едночленни домакинства, децата с един родител или в многодетните семейства. Най-бедни са семействата с двама възрастни, с три или повече зависими деца. През 2015 година всяко седмо дете, на което родители са с начално или без образование, живее бедно. Приблизително 12 пъти по-малко са децата, чиито родители са с висше образование и живеят в риск от бедност.

Припомняме и миналогодишните данни, според които по отношение на тяхната уязвимост от изпадане в бедност или от социално изключване, децата на България (за 2015 г. те са 51,5% или близо 609 хиляди) са на второ място след хората над 65 години (57,6%). Това е почти два пъти повече от средната стойност за ЕС по този показател, който е 27,1 на сто, анализират експертите. И са на практика най-бедната част от населението на страната ни.

От Националната мрежа за децата призовават за приемане на ясна стратегия за децата и семействата, така че тя да гарантира права на всички деца, превенция за рисковете и подкрепа на родителите.

 

 

Коментари
Последни видеа