Адел и следродилната депресия

„Ужаси ме“, споделя певицата, и не само това

01 Ноември 2016 г.

Слушайте Адел: следродилната депресия е истински омаломощаващо състояние, против което дори десеторен носител на "Грами" не е имунизиран.

След като родих сина си, имах наистина силна следродилна депресия, която ме ужаси“, казва 28-годишната британска суперзвезда, която в момента е на световно турне до края на ноември, за декемврийския брой на сп. Vanity Fair.

Това, което знаех за следродилната депресия беше, че не искаш да си с бебето, притесняваш се да не го нараниш, тревожиш се, че не правиш нещата както трябва“, казва тя. „Но аз бях обсебена от детето си. И в същото време се чувствах непълноценна, чувствах се все едно съм взела най-лошото решение в живота си.

Майката на 4-годишния Анджело Джеймс и любима от пет години на Саймън Конецки (42 г.) обяснява, че не е пила антидепресанти по време на следродилната си депресия. Споделя също и, че и е отнело известно време да стигне до идеята да говори с други хора за това, дори още преди Анджело да се е родил.

Приятелят ми каза, че трябва да говоря с други жени, които са бременни, а аз казах „зарежи това, няма да се мотая с шибана банда майки“, казва тя. "После, без да го осъзнавам, гравитирах около бременни жени и други с деца, защото открих, че те са много по-търпеливи. Говориш с някой, но всъщност не слушаш, защото си адски изморен.

Както става ясно, да се намерят приятели, които имат същите проблеми и са готови да говорят за своите тегоби не е лесно, но е бил ключът към справянето с проблема.
Приятелите ми, които нямаха деца, ми се ядосваха. Добре е да знам, че мога просто да седна и да си дрънкам глупости с приятелите, които имат деца, и няма да се съдим един друг“, казва тя. „Един ден казах на приятелка „адски мразя това“ и тя просто избухна в сълзи и каза „аз също адски го мразя“. И това беше."
Адел, която току-що купи дом в Бевърли Хилс за 9,5 милиона долара, признава, че колкото и да обича детето си, ѝ се иска да бъде малко по-свободна.

Обичам сина си повече от всичко, но си мечтая през деня да имам една-две свободни минути, в които да правя това, което искам, по дяволите, когато поискам. Всеки ден се чувствам по този начин“, сладко казва тя.

Казах, че ще си подарявам един следобед седмично, за да правя каквото си искам без детето. Мой приятел ме попита: „Наистина? Няма ли да се чувстваш гадно?“, аз казах, да, но не толкова гадно, ако не го направя“, продължава тя. „Четири от моите приятелки са се чувствали по същия начин, по който и аз, и всички бяха много притеснени да говорят за това; мислили са си, че всичко ще ги помислят за лоши майки, а не е въпросът в това. Ставаш по-добра майка, ако си отделяш лично време.

Певицата споделя, че „никога повече няма да пиша песни като онези от „21“, но и никога няма да бъда толкова снизходителна, колкото тогава, както и нямам време да се разпадам на части, както тогава. Откакто имам дете, вече не съм толкова безгрижна. Сега ме е страх от много неща, защото не искам да умирам, искам да съм край детето си“, казва тя. „Много съм предпазлива, а преди изобщо не бях. Стремя се да избягвам неща, които са потенциално опасни – като вървенето по тротоара. Предпочитам да вървя до него – по тревата, за да не ме връхлети случайно някоя кола.
Нещо друго да се е променило за нея? Пушенето и прекаленото пиене.

Да имаш махмурлук с дете е трагедия“, казва тя. „Просто си представете дразнещо 3-годишно, на което непрекъснато нещо му има – това е ад.
Вината също не е непозната за Адел, но тя я приема като неизменна част от живота на работещата майка. „Обожавам да съм на турне, но понякога чувствам вина, защото правя това огромно турне и въпреки че синът ми е с мен през цялото време, някои вечери не мога да го приспивам“, признава тя.

Никога не съм се чувствала виновна, когато не работя“, добавя певицата. „Непрекъснато се опитваш да се справяш с разни неща, когато си майка. И нямам против, заради любовта, която изпитвам към него... Не ме интересува дори ако повече никога не направя нищо за себе си.

Когато я питат дали се чувства смела да има дете в момент, когато кариерата й е на върха, отговорът на Адел е доста неочакван.

Мисля, че най-смелото нещо е да нямаш дете. И аз, и всичките ми приятелки усещахме натиск, че трябва да имаме деца, защото това правят възрастните хора“, казва тя.

Надя Горанова

Източник: people.com

Още от Да поговорим

Снимка: Getty

Шарън Стоун разказа как след инсулта била изоставена от Холивуд

Дете се мръщи на храната. Снимка: Shutterstock

Защо детето отказва да яде

Бебе на море. Снимка: Shutterstock

Какво трябва да знаете, ако решите да отидете с бебе на море

Нова поредица. Снимка: Kaufland България

Kaufland и Българската педиатрична асоциация отбелязват Деня на детето с партньорска инициатива

Снимка: Getty

На три месеца бебето става подозрително към непознати

Вижте още

Снимка: Getty

Здраве

Разгадайте посланията на детските рисунки

От изображенията може да научите много за семейството, вътрешния свят и развитието на хлапето

Снимка: Getty

Здраве

Защо комарите хапят точно вас

Нови открития дават отговор на въпроса

Снимка: Getty

Здраве

Шарън Стоун разказа как след инсулта била изоставена от Холивуд

Актрисата не получавала роли повече от 20 години

По възраст

Снимка: Getty

Здраве

Разгадайте посланията на детските рисунки

От изображенията може да научите много за семейството, вътрешния свят и развитието на хлапето

Снимка: Getty

Здраве

Защо комарите хапят точно вас

Нови открития дават отговор на въпроса

Снимка: Getty

Здраве

Шарън Стоун разказа как след инсулта била изоставена от Холивуд

Актрисата не получавала роли повече от 20 години