Детската градина развива по-бързо умения от дома

Гледаните от баба и дядо проговарят рано

Снимка: Guliver / iStock

Деца, които посещават детска градина или прекарват времето си с баба и дядо, напредват по-бързо от тези, които се гледат в дома от майка-домакиня, доказа проучване на екип от Оксфордския университет.

Хлапетата, които посещават детско заведение, проговорят по-бързо, по-лесно се интегрират в обществото и по-бързо добиват социални умения да общуват и да се самообслужват. Те се обличат и се хранят самостоятелно от по-ранна възраст.

В проучването били включени 800 майки. Те отговорили на въпроси за своя социално-икономически статус и за нивото на развитие на децата си на 2 и 3-годишна възраст. Така учените стигнали до извода, че четенето и гостуванията развиват речта, а творческите занимания – фините сръчности.

Децата, които посещавали ясла или градина, се справяли с 10% по-добре със самообслужването в сравнение с тези, които не посещавали детско заведение. Тези, които прекарвали много време с дядо и баба, демонстрирали с 5 % по-добри речеви умения, а социалните им навици били с 10 на сто по-високи.

Докато хлапетата, гледани в къщи от майка-домакиня, изоставали както с усвояване на навиците, така и с комуникативните си способности спрямо гледаните от майки, които работят.

Още два фактора оказвали положително влияние – ако родителите са по-млади и, ако майката е с висше образование.

Източник: The Daily Mail

 

 

Коментари
Последни видеа