Какво стимулира бебето да проговори

Учи и възприема по-лесно детската реч

08 ноември 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Бебета предпочитат бърборенето на други деца около тях и се учат да имитират и говорят от детските гласчета, а не от тези на родителите, твърдят учени от университета „Макгил“. 

Според учените децата разпознават по-добре гласните, още пред да са успели да произнесат и думички. Те обаче ги чуват по точно, ако се произнасят от друго дете, а не от възрастен човек.

По време на експеримента децата слушали гласни, които се произнасяли от различни хора. Така учените установили, че прости срички като „ма-ма“, ба-ба“, се разпознават с 40% по-добре от бебето, когато то слуша гласа на друго дете, а не на възрастен, съобщава The Daily Mail. 

Дори най-умелото променяне на интонацията и на гласа, което пробва майката, когато приказва на бебето, не може да конкурира звуците, произведени от децата.
Това обаче не значи родителите да не говорят на бебето. Напротив. Общуването носи много ползи.

Колко важно е да говорим на бебето

- Говоренето на бебето носи много ползи, не само защото обогатява речниковия му запас в бъдеще. Когато говорим на бебе, което не е навършило 1 година, му помагаме да опознае по-добре света.

- Учени спорят дали родителите е по-добре да говорят с обичайна интонация или по бебешки.
Много родители, когато говорят не бебето, изтъняват глас и променят интонацията си. Това лигаво говорене допада на бебето и то реагира. Дори има проучвания, че този маниер на говорене подтиква бебето да проговори по-рано, стимулирайки го да общува.

- Много преди да проговори ясно, детето вече разбира смисъла на онова, което му казвате. И това е много важен етап от развитието, който не бива да се подценява.

Съвети

- Имитирайте неговия глас при произнасяне на срички като „ба-ба“, „го-го“, „да-да“.

- Стимулирайте общуването, като се усмихване и гледате израза на лицето му.

- Подражавайте на бебето – правете неговите жестове и движения. То разбира езика на тялото и това го стимулира да продължи да общува.

- Усмихвайте се често на бебето, особено, когато то общува с други деца.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа