Мъже се лакират в името на добра кауза

Движението се обявява срещу сексуалното насилие на децата

Снимка: Guliver / iStock

Ново движение "Polished Man" стана особено популярно в социалните мрежи тези дни. Мъже – популярни артисти и напълно неизвестни, си лакират ноктите и публикуват снимката си.
Това не е нова мода на метросекуалните, а израз на съпричастността и желанието на мъжете от цял свят да застанат зад каузата срещу сексуалното насилие на деца, пише Huffington Post. 
Те искат да отворят очите на обществото за факт, който често остава скрит и за който се говори малко.

Инициатор на движението е Елиът Костело от фондация Ygap. Идеята му идва, когато в Камбоджа се среща с момиче, станало жертва на сексуално насилие в миналото. Това променило живота на Теа. Тя загубва баща си, когато е на 8 г. Майка ѝ я дава в дом за сираци, за да ѝ осигури подслон и храна. Действителността обаче е различна. Тя е физически и сексуално малтретирана, което оставя дълготраен белег на психиката ѝ.

Теа разказва на Костело своята съдба и споделя, че много обича да си лакира ноктите.
И за да си спомня по-често за нея, Елиът решава винаги да носи по един лакиран нокът. Оттук се ражда и проектът "Polished Man", който предлага на мъжете да си лакират един нокът като символ на децата станали жертва на сексуално насилие в света. Един нокът от 5, за да припомни статистиката на УНИЦЕФ, според която едно от 5 деца в света става жертва на сексуално насилие, преди да навърши 19 г.


 

„Желанието ни е да създадем едно глобално движение, за да променим виждането какво значи това да си мъж. Като поддържаме мъжкия модел на поведение, който признава правата на децата, ние можем да изградим общност на мъжете, които да променят света“, обяснява Костело.

Много знаменитости откликват на призива му и се присъединяват към движението. Сред тях са актьорите Алек Болдуин и Лиам Хемсуърт, познат от „Денят на независимостта: Нова заплаха“ и „Игри на глада:Сойка присмехулка“.

Движението набира членове и дарения с хаштаг #Ipreferpolishedman.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа