Заведете детето на кино в Международния ден на анимацията

Новите родители препоръчват

Снимка: Guliver / iStock

Отпразнувайте Международния ден на анимацията като заведете хлапето на кино. Изборът е между – "Top Cat – началото на мафията", "Астерикс – имението на боговете"," Епохата на животните", "Крадци на ядки", "Кунг фу панда 3", "Замбезия", "Овцата Шон","Маша и Мечокът", "Сами в къщи", "Щъркели","Хотел Трансилвания 2", "Ледена епоха","Овца или вълк", "Пчеличката Мая" или "Тролчетата", които имат премиера.

Снимка: "Александра Филмс"

В над 100 страни по света на 28 октомври се празнува Международният ден на анимацията. Той няма дълги традиции – влязъл е в календара на официалните празници преди 14 години.
На този ден в Париж през 1892 г. художникът изобретател Шарл-Емил Рейно за първи път показва пред зрители невижданото дотогава зрелище - оптически театър. Той слага началото на т.нар. „светлинни пантомими“ - движещи се картинки.
За целта Рейно използвал перфорирана лента с желатинови пластинки. На екрана се показали наивни рисувани хумористични сценки, синхронизирани с музика , композирана от него и звукови ефекти. Естествено всичко било дело на самия Рейно. Той демонстрирал публично и своя апарат праксиноскоп (който по-късно патентова), много преди появата на кинематографа.

За пионер на американския анимационен филм се смята Джеймс Стюарт Блектън. Той за първи път използва техниката stop-motion и рисуване на ръка и е обявен за създател на първия анимационен филм, заснет на лента "Humorous Phases of Funny Faces"(1900).

Сред най-известните европейските автори на анимация в първите години на ХХ век са Ханс Рихтер, Валтер Рутман, Викинг Егелинг, Оскар Фишингер, Бела Бартош.
Лоте Райнигер се счита за откривателка на силуетния филм, а Владислав Старевич е пионер на кукления филм. 
 

 

 

Коментари
Последни видеа