Успехът на детето зависи от подкрепата на таткото

Момичетата – по-добри по математика, момчетата – по английски

Снимка: Guliver / iStock

Бащината любов има особено влияние върху децата. Може да стимулира успеха по математика на тийнейджърката, както и да подобри уменията по английски на сина, доказаха учени. Проучването им сочи, че ако бащата подкрепя тийнейджъра, той расте по-оптимистично настроен, по-уверен в собствените си сили и има по-добър успех в училище.

Това постигат дори тези татковци, които са с ниски доходи, с ниско ниво на образование и не знаят особено добре английски език, за да са в състояние да им помагат в домашните работи.

„Ангажираността, топлото отношение на таткото и подкрепата му карат тийнейджъра да мисли за бъдещето си и тази мисъл го активизира за работа и му поставя цели в бъдещето“ , обяснява Ан-Мари Суидзо, ръководител на проучването от университета на Тексас.

Подкрепата по различен начин оказва позитивен ефект както върху момчетата, така и върху момичетата, доказва проучването. То обхванало 183 шестокласници от социално слаби семейства. Учените изследвали мотивацията и оптимизма на децата. Хлапетата отговаряли и на въпроси, свързани с отношенията с бащите им.

„Вниманието и любовта на таткото дават на момичето оптимизъм и увереност в академичните му възможности. Това повишава успеха. А за момчето подкрепата на таткото е особено важна, за да го накара да повярва в собствените си сили, което е от полза за творческите му занимания“, обобщават учените.

Източник: hindustantimes.com

 

Коментари
Последни видеа

Всяко начало

09 декември 2022 г.