Бебето в утробата обича класическа музика

Най-харесва Моцарт, Бах и Бетовен, но не Шакира и Адел

Илюстрация: Guliver / iStock 

Испански учени изследваха музикалните предпочитания на нероденото още бебе. Оказа се, че то има свои предпочитания и музикален вкус.
Най-добре реагира на класическата музика на Моцарт, Бах и Бетовен. Докато Шакира и Адел не са сред фаворитите. Това сочат резултатите от проучване на института „Меркес“.

Испанските лекари проследили музикалните предпочитания на бебета през 18-38 гестационна седмица.
Те проверили реакциите на повече от 300 бебета към 15 музикални изпълнения в най-различни стилове.
В утробата на майка си те най-добре реагирали на класическа музика: на Моцарт, Бах и Бетовен. А сред най-нежеланите били Шакира, Адел и Bee Gees.
В негативния списък се оказала също така и етно музиката.

„В този етап на бременността движенията на бебето обикновено се провокират от някакъв стимул. Именно музиката е този стимул“, твърди д-р Маирс Лопес-Тейхон.

Музиката оказва неврологична стимулация, като активизира зони от мозъка на бебето в утробата, които са свързани с езика и с комуникацията.

„Първият език и бил по-скоро музикален, не вербален. И до ден днешен е така. Без да си даваме сметка, ние повишаваме глас, защото знаем, че така новороденото по-добре ще възприеме информацията. И ще разбере, че искаме да общуваме с него“, обяснява той.

Проучванията на екипа продължават. Учените искат да изяснят как точно бебето в утробата реагира на различните жанрове музика и ритми и защо.

Източник: deti.mail.ru, превод Мона Василева

Коментари
Последни видеа