Бременна на 50 – щастие или риск

Джанет Джексън коментира

Снимка: Guliver / Getty

Новината за бременността на Джанет Джексън е сред най-обсъжданите в социалните мрежи. Нe толкова заради самата нея, колкото заради възрастта ѝ. Много хора смятат, че износването на бебе и раждането на 50 г. носи повече рискове, отколкото радост.

След като тя съобщи новината, се извини на феновете си, че отлага по семейни причини всички дати от турнето си до края на годината.
И на страницата си в Instagram пусна част от видео с хаштаг ‪#DammnBaby , което окончателно обърка феновете ѝ.
Съвпадение ли е или просто пиар на новия клип?

Снимка: Instagram 
Джанет Джексън и щастливият татко Уисам Ал Мана, катарски бизнесмес, с който тя сключи брак през 2012 г.

„Надявам се да ме разберете. Работата е в това, че в живота ми настъпиха внезапни промени, което налага да отложа всички концерти. Реших, че е по-добре вие първи да узнаете. Ние със съпруга ми планираме семейство. Затова се наложи да отложа концертите си. Моля да разберете колко важно е това за мен. Трябва повече да почивам – това е препоръката на лекарите. И на всяка цена ще направя това турне веднага, щом имам възможност“, обяви тя.

Снимка: Instagram  

Напоследък все по-често жените се решават да станат майки в по-късна възраст. Примери за това има много. След 40-те родиха звезди от кино и шоу бизнеса като Кели Престън, Холи Бери, Моника Белучи, Никол Кидман, Мерил Стрийп и други, а известната наша журналистка Елена Йончева – след 50.

Ето как руската лекарка Нона Овсепян, инвитро специалист, коментира късната бременност пред deti.mail.ru.

„Не може да се говори общо, че на 50 години раждането носи риск. В голяма степен това зависи от индивидуалните особености – дали жената има хронични заболявания и дали репродуктивната ѝ система функционира нормално. Още повече, че ако в тази възраст жената е успяла да забременее, това преди всичко означава, че има редовен менструален цикъл и нормални репродуктивни функции, което ще ѝ позволи да износи и да роди здраво бебе.
 

Естествено с възрастта компенсаторните възстановителни функции на организма отслабват и често се събуждат стари хронични заболявания. Бременността – това е физиологичен имунодефицит. И на този фон могат да се отключат „дремещи“ заболявания. Ако обаче жената е здрава, рискът да износи детето не е по-голям отколкото в ранна възраст. И, ако тя съзнателно е направила тази стъпка, и се намира под постоянно наблюдение от гинеколог, шансът да роди здраво бебе е много висок. Най-важното е да е отговорна за своето здраве и за това на бебето, което носи, да изпълнява препоръките на лекаря си, редовно да ходи на консултации и прегледи, а ако се налага – и за лечение.“

Мона Василева

 

 

 

 

 

Коментари
Последни видеа