Тайната на щастливите двойки: живейте отделно

Американски учени анализират новата формула

Снимка: Guliver / iStock

Щастлив и дълъг семеен живот – възможно е, ако не живеете в един апартамент, а по отделно, твърдят американски експерти. Резултатите от проучването им са публикувани в Journal of Marriage and Family.

Според тях феноменът наречен LAT – или Living Apart Together е ключът към щастливото бъдеще на двойката.

От 90-те години числото на разводите при хора над 50-годишна възраст се е увеличило двойно. Тази тенденция, от една страна, е резултат на по-дългия живот, както и на факта, че много възрастни намират нови партньори и рестартират живота си.
Според американските изследователи обаче има друг начин да съхраним любовта и отношенията в двойката, без дори да е необходимо двамата да са обвързани в брак или дори в съжителство.

И въпреки, че американското законодателство не е признало за легитимен LAT – съвместен живот на двойката, но в отделно жилище, той има редица предимства.
Независимо дали са млади или по-възрастни, дали имат сключен брак или не, ако партньорите виждат, че за тях това е подходящ вариант, съществено ще подобрят отношенията и любовния си живот. Това е позицията на Бенсон и Марлин Колеман, водещи американски учени и специалисти по семейни отношения, преподаватели в университета на Мисури.

Те правят проучване сред двойки под 60-годишна възраст, които са заедно, но живеят в отделни жилища. И установяват, че двойките са мотивирани от желанието да бъдат независими, да имат „собствен терен“, да поддържат семейни взаимоотношения, но да запазят финансовата си самостоятелност.
Това, според изследователите, има много положително въздействие върху отношенията – общуването между партньорите се засилва, а свободата на избор ги прави по-щастливи и удовлетворени.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа