5 неочевидни признака, че вашият партньор ще бъде лош баща

Ако не умее да контролира емоциите си и и не помага в ежедневието

26 Март 2024 г.
5 неочевидни признака, че вашият партньор ще бъде лош баща

Мъж и жена спокойно обсъждат проблем. Снимка: Getty

 

Всяка жена, която мечтае за деца, би искала да знае доколко нейният партньор е готов за наследници и дали ще е добър баща. Тя внимателно наблюдава как се отнася с чуждите деца, умее ли да ги забалява, проявява ли търпение ... Но това не винаги е точният ориентир.

В поведението на мъжа има неочевидни и много важни нюанси, които ще покажат неговата съпричастност и желание да се включи в отглеждането на децата.
Проверете дали партньорът ви не е от онези, които биха напуснали семейството си при първата трудност след като детето се появи.

1. Той не знае как да постави граници

Ако човек не се е научил да изгражда лични граници с другите хора, тогава ще му бъде също толкова трудно да ги защити в общуването с детето и съпругата. Той няма да може да даде правилния пример на детето, тъй като самият той ще изглежда много „удобен“ човек, но само докато му „закипи чайникът“ и реши, че трябва да бъде сам. И най-вероятно това ще доведе до прекъсване на връзката.

Вашият партньор може ли да прекъсне навреме неприятен разговор? Може ли да говори за нещо, от което не е доволен, вместо да се разхожда мълчаливо и да прекарва твърде много време в банята, за да избегне неприятности? Може ли да пази тайни и да не разкрива твърде лични неща за себе си на непознати?

Ако човек има проблеми с личните граници, той няма да може да изгради компетентна комуникация с детето: няма да може категорично да забрани нещо вредно, да настоява то да следва дневен режим или бързо и ефективно да реши неотложен проблем .

Мъж и жена се карат. Снимка: Getty

Децата обикновено копират поведението на родителите си. Ще успее ли такъв баща да научи детето си да уважава своите граници?
Този недостатък не означава, че не можете да изградите връзка с такъв мъж. В идеалния случай той просто трябва да реши проблемите си с психолог или на семейна терапия.

2. Контролира ви в дребни неща

Суровият тиранин, който наражда какво да правите, винаги е лош за една връзка. Ако вашият мъж не ви позволява да направите дори идна самостоятелна крачка, не трябва да се надявате, че той ще се държи по различен начин с детето. Такъв човек ще се налага, ще  казва на какъв спорт трябва да ходи, може стриктно да изисква да носи вкъщи само шестици ...

Учени от Станфордския университет отдавна са установили, че децата, чиито родители са ги управлявали твръде строго, вместо да ги оставят да правят своите грешки, са имали по-лошо емоционално развитие и по-ниски когнитивни способности. В крайна сметка не научаваме нищо, без да правим грешки.

Първоначално може да ви се стори страхотна идея половинката ви да решава всички проблеми вместо детето, като авторитарно му казва какво да прави. Струва ви се, че то ще проявява по-малко капризи по темата: „Не искам да нося това яке, искам друго“ - и т.н. Но с възрастта такъв хиперконтрол само ще навреди. С такива родители дори тийнейджър не може самостоятелно да избере с кого да се среща и в кой университет да се запише.
Трябва да разберем, че детето е отделен човек, то има свой живот. То го живее както намери за добре, а не по начин, който не създава грижи на майка си. Ако го обградим със свръхпротекция, то губи способността да развива някои умения.

3. Не помага в ежедневието

Ако мъжът ви не ви помага в къщи и дори ви моли за помощ като дете, тогава ще ви бъде още по-трудно в бъдеще. Представете си, че след раждането ще трябва да се грижите за две деца наведнъж - както във вицовете за второто дете, което свекърва ви е родила
В идеалния случай, дори ако една жена не работи по време на отпуск по майчинство, тя все още се нуждае от помощ, тъй като с дни не може да спи, няма време да вземе душ или да си приготви храна.

Мъж и жена заедно приготвят обяд. Снимка: Getty

Ако детето е кърмаче, тогава е по-логично голяма част от грижите за него да паднат върху плещите на майката. Но тогава партньорът трябва да се грижи за себе си и да помага: да приготви закуска, да отиде до магазина, да изглади ризата си. Това изглежда съвсем логично, но, за съжаление, в нашата култура много мъже са изцяло обслужвани от майките си, без да бъдат научени да вършат домакинска работа.

Не забравяйте, че вашето дете ще копира същия модел на разпределение на отговорностите в ежедневието като родителите си. Сигурни ли сте, че искате това да се предава от поколение на поколение?

4. Той няма контрол над емоциите си

Еднакво лошо е за детето, когато родителят е постоянно депресиран и когато реагира твърде емоционално на всичко: крещи, ако леко си пореже пръста, изпада в паника, ако закъснее за влака и т.н., проявява агресия, ако детето носи вкъщи слаби оценки и така нататък.
Първо, има теории, че емоционалният фон и склонността към депресия могат да бъдат наследени от дете. Второ, детето ще възприеме такова поведение като вариант на нормата. Но дали това е норма?
Подкрепящото родителско поведение е важно за детето и вашият съпруг като бъдещ баща също трябва да бъде съпричастен към чувствата на другите и също трябва да може да се справя със собствените си емоции. Да не ги  крие и потиска, а да се опита разумно да премине през това, без да вреди на другите.
Обърнете внимание дали вашият партньор е склонен към емоционални колебания. Такива промени в настроението създават проблеми за развитието на детето.

5. Не разбира чувствата ви

Вече говорихме колко трудно е да разберете партньора си, ако той не говоРИ си вас, ако не знае как да изрази мислите и емоциите си. Също толкова трудно е да изградите връзка, ако той не ви чува. Липсата на емпатия е крайъгълен камък на нарцистичното разстройство на личността, казват психолозите.
Според проучване, проведено от Smith College, децата, отгледани от родители с тази личностна черта, имат по-ниско самочувствие и проблеми с изграждането на здрави взаимоотношения. Емпатията е ключово умение за разбиране как най-добре да успокоявате и общувате с децата без манипулация или груб натиск.

Най-доброто нещо, което един родител може да направи за детето си, когато е разстроено, е да отрази чувствата му и да покаже състрадание. Ако забележите, че вашият партньор не може да разбере какво чувствате и не ви оказва подкрепа, той няма да бъде грижовен родител.

По материали на Daily Mail., Мона Василева

 

Мнение на специалиста

5 белега на лошия баща

С татко

Как да бъдете добър баща (1 част)

С татко

Бащата - най-важният мъж в живота на момичето

Заедно

Внимателната и спокойна любов на бащата

Още от Да поговорим

Трябва да приемете, че независимо кой е изневерил, вината е и у двамата.

Снимка: Shutterstock

Двойките, които оцеляват след изневяра, притежават следните черти

Има трикове, с които може да помогнете на детето.

Снимка: Shutterstock

Как да научим децата да държат правилно молива

Малко дете иглае с топка. Снимка: Guliver / Getty

Логопед: Развивайте речта още от раждането на бебето

Важно е да се научим да общуване с бебето, още преди то да започне да говори.

Снимка: Shutterstock

Да преведем какво ни говори бебето

Майка носи бебе в слинг. Снимка: Getty

 

Как да изградим връзка с бебето от първия ден

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Трябва да приемете, че независимо кой е изневерил, вината е и у двамата.

Снимка: Shutterstock

Има трикове, с които може да помогнете на детето.

Снимка: Shutterstock

Първият спектакъл в кампанията е „Островът на съкровищата“.

Снимка: The Balkan Theatre Factory

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Има трикове, с които може да помогнете на детето.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да научим децата да държат правилно молива

Това помага не само за писането, но и за добрата координация

Малко дете иглае с топка. Снимка: Guliver / Getty

Здраве

Логопед: Развивайте речта още от раждането на бебето

Кои упражнения стимулират процеса

Блейк Шелтън и Гуен Стефани. Снимка: Getty

 

Заедно

Блейк Шелтън разказа за осиновените си момчета

Двама от синовете на Гуен Стефани скоро ще са пълнолетни и ще напуснат семейното гнездо, третият - навърши 10

Майка се чуди дали да имунизира бебето си. Илюстрация: Getty

Здраве

МЗ реши: Бебета да бъдат имунизирани по-рано срещу коклюш

Заради увеличените заболявания в страната

Кортни Кардашиян, Травис Баркър и бебе Роки. Снимка: Instagram

 

Заедно

Кортни Кардашиян и Травис Баркър показаха бебе Роки

Риалити звездата разказа за промените след раждането на сина си

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Важно е да се научим да общуване с бебето, още преди то да започне да говори.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Да преведем какво ни говори бебето

Ето как да разтълкувате неговия език и да отговорите по най-правилния начин

Майка носи бебе в слинг. Снимка: Getty

 

Здраве на семейството

Как да изградим връзка с бебето от първия ден

Прости жестове и ритуали засилват „спойката“