Мащехата помага на детето да преживее развода

Приказката за Пепеляшка днес е с нов прочит

27 август 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Приказката за Пепеляшка има съвременен прочит! Канадски учени доказаха, че именно мащехата помага на детето да преодолее развода и постепенно да се впише в новото семейство. И оставиха мита за злата мащеха в миналото.

Разводът на родителите се отразява силно на децата и води след себе си редица здравословни проблеми – нарушения на съня, агресивност, висока чувствителност, понижаване на успеха в училище.

Мащехата е тази, която може да помогне и да намали до минимум негативните последици за детето, установи проучване на екип от университета Атабаск в Канада, цитирано от The Hindustan Times.

Специалистите анализирали данни от изследвания на конфликтите, възникнали след развода на родителите. И установили, че сключването на нов брак е един от 6-те ключови фактора, които помагат на детето отново да се почувства щастливо и да стане част от семейството.
Раждането на бебе в новосъздаденото семейство също повлиява положително.

Оказало се, че почти всички мащехи имали важна роля. Учените установили, че те изпитват истински майчини чувства към завареното дете, че се опитват да го възпитават и защитават като свое.
Така че приказката за злата мащеха от Пепеляшка вероятно наистина е останала в миналото. Поне според науката.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа