У нас отваря врати най-големият Исторически парк в света

Културно-историческият комплекс край Варна е уникален и единствен по рода си

Карта на „Исторически парк“

Най-големият и първи по рода си културно-исторически и развлекателно-образователен парк от този тип в света вече е факт. Той ще посрещне първите си посетители на 22-ри юни с мащабно откриване.
Разположен върху 700 декара площ на 33 км. от град Варна, Исторически парк  ще представи на всеки посетител интерактивно пътуване до 10 000 години назад във времето през петте епохи на човешката цивилизация.
Откриването му на 22 юни ще започне с грандиозна културно-развлекателна програма. Два дни посетителите ще се наслаждават на народни танци, музикални изпълнения, представяне на занаяти, ритуали, обичаи, бойни демонстрации, игри и надсвирвания.
Така ще бъде отбелязан и първият Национален ден на българския фолклор.
В първия етап от изграждането на Исторически парк са представени епохите  халколит, неолит, траки, славяни, прабългари.

Всеки посетител ще може да се докосне до бита, културата, обичаите и да надникне в къщите, в които са живели нашите предци. От входа - средновековна крепост, посетители ще могат да разгледат в къщите от епохите на неолит, халколит. Пътешествието за тях ще продължи през тракийски период с посещение на тракийски дворец.
В непосредствена близост до него са изградени три гробници, които представят детайли от живота на древните траки. 
Аниматори, облечени в антично облекло, ще доближат посетителите до автентичната атмосфера на представените епохи. 
Церемонията по официалното откриване ще започне в 11:00 часа.
След прерязването на лентата гостите ще бъдат поздравени от гайдарския състав „101 каба гайди“ заедно с изпълнение на народната певица Елица Тодорова.
Непосредствено след тях, празникът ще се пренесе на голяма сцена с ревю на носии, съхранени повече от 100 години. Празничният ден включва още и надигравания, надсвирвания, изяви на млади таланти, на която Исторически парк предоставя открита сцена от 14 до 16 часа.
 Гайдари, орфеони, кавали, детски и младежки оркестри, фолклорни формации и танцови състави, гостуващи от Варна са на разположение на посетителите в ИП на 22-ри юни. 
Вечерта предстои грандиозен концерт на „Булгара-симфони“- група Булгара и Симфоничен оркестър към Варненската опера.
Атрактивно кукерско представяне, шоу от преобразени в средновековни доспехи виртуози на огъня „Палячи“, атрактивни авторски спектакли в изпълнение на Ансамбъл „Чинари“ - „Траки“ и „Прабългари“ са само малка част от събитията по откриването на културно-историческия атракцион.

За децата са предвидени автентични активности, с които да се докоснат до историята.

 

Коментари
Последни видеа