Дара Екимова: Ще изляза от сянката на именития си баща

Чуйте „Луд ли си“ - първата авторска песен на дъщерята на Дими от „Сленг“

11 август 2017 г.

Снимки: личен архив

"Силно вярвам, че един ден ще изляза от сянката на именития си баща и ще правя своята музика, това, което изразява мен, моите емоции и преживявания", каза  Дара, 15-годишната дъщеря на Дими от „Сленг“ и тръгва да го доказва с  първата си авторска песен „Луд ли си“. Това е изповед за любов, лоялност, себеуважение и отстояване на принципите в света на Новите деца - днешните тийнейджъри.

Познаваме младата Дара Екимова най-вече от телевизионния екран – от участията ѝ в музикални формати като „Големите надежди”, „Като две капки вода”, от кастинга на X Factor.  Често за нея се коментира, че е наследила музикалния талант на татко си - Димитър Екимов-Дими, основател на рок група "Сленг", и упоритостта на майка си – ПР-експерта Ива Екимова.

Дара обаче следва свой път. Тя пее от съвсем малка в школа „Бон-Бон“, след това се включва в музикалния и театрален състав на „Българско школо”. 
През годините работи с изпълнителя Георги Симеонов -JJ, а неин вокален педагог е Искра Милкова, която развива вокалните заложби на много изпълнители, сред които и звездите в X Factor.
Досега е записала и няколко кавърверсии - на „Синьо“, „Уморени крила“ на Дони и Момчил и на „Вървят ли двама“ на Мария Нейкова. И с тях, и с новото парче Дара все по-уверено изкачва стъпалата към голямата музикална сцена.  

Дара, как реши да се занимаваш с музика и доколко това беше предначертано, защото баща ти беше певец и композитор? 

Не знам дали е било предопределено. Започнах в „Бон-Бон“, когато бях на 4 години. Мама и татко ме записаха във формацията, защото бяха приятели с Рози Караславова. Сякаш така започна всичко. После се случваше по естествен начин.

Срещна ли подкрепа от майка си в избора на музикален педагог, репертоар, изяви... И с какво тя те е подкрепяла?

Винаги съм срещала подкрепа от нея във всичките си избори. Заедно обсъждаме всичко. Насърчава ме и се вслушва в интуицията ми. Тя търси най-добрите професионалисти, които могат да ме изградят като изпълнител и да усъвършенстват това, което мога и искам да правя.

Доколко е важна родителската подкрепа и одобрение за кариерата на млад музикант, според теб?
Зависи от човека. Ако един изпълнител иска силно това, което обича да прави, той трябва да се пребори за това. А, когато го подкрепят, е още по-лесно и приятно.

Пречи или помага това, че си дъщеря на известен музикант? (продължава на следващата страница)


От една страна пречи, от друга помага. Публиката винаги ще търси сходство и ще сравнява. Силно вярвам, че един ден ще изляза от сянката на именития си баща и ще правя своята музика, това, което изразява мен, моите емоции и преживявания.

Срещала ли си негативно отношение и коментари, че те лансират като дъщеря на известни родители?
Не съм протеже, определено. Истината е, че за авторското ми парче „Луд ли си” мама разбра, когато вече го бяхме записали.
Единствената помощ, която ми оказа, бе да направим още по-добър аранжимент. Свързахме се със Светлин Къслев и така, ето резултата. И, разбира се, много ми помогна в ПР-а и разпространението, защото мама е най-добрата в това. Никога не бих се доверила на друг.

Ако майка ти не харесва музиката, която правиш, ти би ли променила в някаква посока изпълненията си?
Не, не бих ги променила, ако съм сигурна, че това е правилното. Ако не съм уверена и аз, тогава бих го променила. Обсъждаме всичко заедно и се доверяваме в преценката си една на друга.

Какви стилове харесваш? Кои са твоите музикални кумири?
Харесвам поп и R&B. Не бих ги определила като кумири, но Ариана Гранде и Зара Ларсън, която, също като мен е започнала като много малка и е стигнала сама до върха, са сред любимите ми изпълнители.
Тук е мястото да благодаря на всички автори, с които работихме по този проект. Това е на първо място DJane Monique. Тя откри бийта на „Луд ли си” и заедно с Кристиян Запрянов създадоха музиката. С Цвети Маринова от Експоуз написахме текста. „Луд ли си” е записано в Star Light Records, а Светлин Къслев е съавтор на музиката. 

Мона Василева

Коментари
Последни видеа