Финансови съвети за млади бащи

Когато бебето пропищи за първи път, в някой банков клон пропищява и вашата сметка

Снимка: Guliver / iStock

В момента, в който бебето пропищи за първи път, повярвайте, в някой банков клон пропищява и вашата сметка. Само че вие сте във вихъра на щастието и този втори писък дори няма да го забележите. Уви, това трае твърде кратко.

Така че, мили бащи, ще бъда безкрайно откровен с вас – каквото и да сте си говорили с жена ви преди раждането („Е, че какво толкова – в първите месеци то бебето е само на мляко!“ или „Абе, какви дрешки, две бодита са му достатъчни!“), колкото и реалистично да сте настроени към предстоящата промяна, действителността ви разказва играта за броени дни.

За да бъда поне малко полезен, ще ви дам няколко ценни финансови съвета, които е добре да си припомните още преди Деня „Хикс“.

Оставете хобитата си на заден план

Карате сноуборд всеки уикенд на Боровец през зимата или прекарвате часове наред в гаража да тунинговате автомобила си? Четете по няколко книги наведнъж? Не си правете илюзии – хобитата ви, особено скъпите и изискващите повече време – са първите жертви на новата ви роля. Пренареждането на приоритетите става мигновено. Всяка секунда и всяка стотинка оттук нататък ще бъдат внимателно изчислявани и дори фонд „И аз съм човек“ ще загуби моралната си тежест пред нуждата от бебефон.

За да не пострадате рязко емоционално от промяната, изпускайте парата с малки и бързи „бягства“ – да излезете с приятели на по бира за час веднъж на десетина дни едва ли ще ви коства нещо повече от завистлив поглед от съпругата.

Не отказвайте помощ от роднини и приятели

Нямате си идея от колко много неща има нужда едно бебе още с пристигането си вкъщи. Като се почне от обикновените консумативи, които вървят с главоломна скорост, та се стигне до уреди и джаджи с обезкуражаващи цени и съмнителна функционалност.

Аптеката и детският магазин ще станат вашият втори дом. Добрата новина е, че много близки и приятели ще ви предложат помощ – я някой ще ви заеме стерилизатор за бутилки или бебефон, я друг ще ви подари столчето за колата, останало от неговото хлапе.

Съветът ми е – не отказвайте помощ, дори когато столчето не изглежда като от онази снимка в Инстаграм, дето толкова я харесва жена ви. Достатъчно разходи ще останат и за вас. Което можете да спестите – направете го. Личният ви бюджет ще оцени това.

Открийте банкова сметка на детето от ден първи

Семейната радост при раждането на рожба е огромна и блика от всички посоки. Може дори да се изненадате колко много роднини, близки и приятели имате в действителност. Баби, дядовци, лели и чичовци ще ви засипят с внимание, което често е придружено от необходим подарък или от някой лев.

Незабавно открийте банкова сметка, по която внесете събраните от близки хора пари. Те са дадени от сърце и ще станат първата вноска към така необходимите спестявания за детето. Опитвайте се всеки месец да внасяте по нещичко по тази сметка и не се изкушавайте да прибягвате до нея – един ден натрупаните средства ще ви позволят да инвестирате в добро образование за бъдещия студент, в бизнес начинание или стартъп идея на младия предприемач.

Пълният текст на Георги Грънчаров, мениджър онлайн комуникации, можете да прочетете в Мениджър нюз.

Коментари
Последни видеа