С него просто не може да се говори!

9 съвета за общуване на бащи и синове от доктор по философия

Снимка: Guliver / iStock

С него не може да се говори! Той ме изкарва извън нерви! Как може да е толкова необщителен!

Колко пъти сме чували и изричали подобни фрази по адрес на синове, навлезли в сложните тийн години?!

Д-р Грегъри Л. Джанц обаче казва друго. Той очевидно има добър опит в комуникацията с личности, с които е трудно да се общува, каквито са много юноши в даден момент от 12-18-годишното си израстване, затова е ценно да се поучим от съветите, които докторът по философия и психология дава на бащите на тийнейджъри, пише psychologytoday.com:

1. Уведомете го предварително, че искате да говорите.

Уточнете деня, часа и темата, която искате да обсъдите с него. Това ще му даде необходимото време, за да се подготви предварително за предстоящия разговор.

2. Трябва да се е нахранил преди разговора.

Когато е гладен, всеки е раздразнителен. Уверете се, че синът ви е хапнал нещо вкусно, преди да започнете да говорите. Това ще го държи фокусиран и ангажиран в разговора.

3. Разговорът трябва да е кратък и точно по темата.  Да е диалог, а не ваш монолог.

Концентрирайте разговора си в кратък списък от важни теми и му позволете да отговори на вашите въпроси. Също така, като му дадете възможност да говори, без да го прекъсвате, ще добиете представа за неговата гледна точка и така ще има взаимност, ще се получи диалог, а не  монолог.

4. Контролирайте емоциите си.

Може да сте разочаровани и ядосани, но си поставете за задача да не викате и изричате обидни думи – от тях няма смисъл, няма да има и резултат, на какъвто се надявате. Емоционалните излияния могат да се възприемат като атака, която ще предизвика реакция на борба и отчуждение, особено характерно за нестабилния тийнейджър.

Снимка: Guliver / iStock

5. Разхождайте се, докато говорите.

Момчетата мислят най-добре, когато са активни и се движат. Проведете разговора навън. Обсъдете проблема, докато се разхождате в парка, или  играете на корта.Това ще държи сина ви отзивчив и ангажиран.

6. Общувайте индиректно.

Говорете, разхождайки се един до друг, или докато шофирате. Но избягвате директен контакт с очите - той може да се възприеме като агресивен и момчето да се притесни и затвори в себе си.

7. Използвайте физически примери.

Ако трябва да поговорите за  постоянно разхвърляната стая на сина си, не говорете само за факта, че той никога не подрежда дрехите се и не ги поставя в пералнята. Разходете се из стаята и го накарайте да вземе предмети, които са разхвърляни наоколо и да каже дали са чисти или мръсни. Това ще помогне на сина ви да се замисли и да запомни вашия разговор.

8. Внимавайте за вроденото чувство за конкуренция на сина ви.  Важно е да потвърдите, че сте на негова страна и че му се доверявате. Той може да стане по-отворен, ако чувства, че сте от един и същ отбор.

9. И накрая, дайте му време за осмисляне.

На много момчета може да трябват часове, дни и дори седмици, за да осмислят същността на важен разговор.

Еми Спасова

Коментари
Последни видеа