Какво е добре да не правим, когато сме с детето

Скъпи татковци, няколко идеи какво да избягвате

28 декември 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Знаете, че не е готино да пушите и да псувате пред децата. Но да гледате телевизия? „Ако искате да са активни, не може просто да им наредите да ходят да си играят, докато вие гледате телевизия“, обяснява д-р Кари Конти, клиничен психолог и експерт по родителство. Точно както децата ви се учат да говорят като слушат звука на гласа ви, така се учат как да живеят като наблюдават действията ви, казва Конти. И дори да тренирате всеки ден, ако детето ви не ви види да го правите (или поне да обличате екипа си и да излизате), няма да разберe, че това е част от всекидневието ви.

Оставете си време за телевизия час-два, след като сложите малките по леглата – тогава когато няма да видят, съветва тя. Опитвайте се да излизате колкото се може повече заедно с тях, за да им показвате, че обичате физическата активност така, както се надявате и те да го правят.

Ето какво още може да се окаже лошо влияние за децата ви.

Послъгването
Полицай ви спира за превишена скорост и вие му казвате, че бързате, за да закарате дъщеря си на тренировка по футбол – дори тя да е на задната седалка и да е наясно, че това не е вярно. Лъжата е обичайна практика в живота на възрастния, за която може и да не си давате сметка, казва Алисън Шефър, психотерапевт и автор на „Скъпа, развалих децата“. Но детето ви ще разбере. И следвайки вашия пример, ще реши, че не е голяма работа да послъгва, дори за големите работи.

Пазенето на тайни от съпругата ви
Отбивате се в Макдоналдс за хапване и подшушвате на детето: „Мама, не трябва да разбира, че сме се измъкнали за малко пържени картофки.“ Може и да си мислите, че заблудата ви е безобидна, даже по някакъв начин изграждаща връзка между вас и детето. Но по този начин му демонстрирате, че няма проблем в това да се лъже партньора и да се подкопава авторитета ѝ, казва Шефър.

Заяждане с хлапето
С останалите възрастни или партньора ви може и да е забавно да вкарвате по малко сарказъм или нежно заяждане, например, да кажете на детето, че ще се превърне в диня, ако гълта семките ѝ. Но то няма да разбере, че не говорите сериозно, казва Конти. Децата са буквалисти през цялото време. И затова и вие трябва да сте такива, добавя тя.

Прекарването на прекалено много време с таблета
Ако нямате проблем с това детето ви да има мобилен телефон на 6 и да си играе с таблет, преди да може да ходи, тогава спокойно скролвайте и по двете, казва Конти. Но ако искате да прекара първите си години с книжки и в занимания с ръцете си като Лего например, трябва да оставите дигиталните устройства, когато детето е с вас, обяснява тя.

Изпускането на нервите
Това включва изпускането им за всичко и пред всеки – не само хлапетата. „Децата обикновено смятат, че всички лоши неща, които се случват, са по тяхна вина“, обяснява д-р Сюзан Нюман, детски психолог и автор на „Да си родител на едно дете“. Дори и да сте бесен, защото любимият ви отбор е загубил предимството си в мача, детето ще реши, че сте разстроен заради нещо, което то е направило, а това ще го изплаши.

Подигравките с шантав приятел или дразнещ роднина
Импровизирани забележки за „братовчед ти пияницата“ или „смотаният ти приятел от университета“ ще се отпечатат в мозъка на детето, казва Нюман. И е много вероятно да повтори подигравката в следващия момент, в който сте около човека, когото така чистосърдечно обиждате, добавя тя.

Шеги с учителите на детето ви
Сигурно си спомняте някой и друг шантав учител от детските си години. Но ако си мислите, че е безобидно да се шегувате със смешния учител по физика на детето ви, то ще реши, че нямате уважение към него или към училището. И така и то няма да има, предупреждава Шефър.

Източник: Men's Health

Коментари
Последни видеа

Цар куче

05 август 2020 г.