Защо децата проявяват капризите си по-често пред мама

Коя е причината за този феномен и може ли това да бъде преодоляно

26 Април 2023 г.
Защо децата проявяват капризите си по-често пред мама

Майка и дете. Снимка: Shutterstock

Когато е с вас, вашето ангелче се държи далеч не по ангелски, а по-скоро прилича на малко дяволче. А капризите му са достойни за филм – от онези, на които много се смеете и тайничко си плюете в пазвата да не ви се случат.

По-странното е друго – въпросното дяволче пред всички останали: татко, баби, дядовци, лели, учители в детската градина, съседи, се държи точно като ангелче. Дори не можете да си познаете детето понякога. С вас обаче си показва малките рогца. Защо?

Учени от Университета Джордж Вашингтон установиха, че децата са по-склонни да проявяват капризите си, когато са с мама, а с всички останали се държат нормално. И това е доста често срещано явление, за което си има съвсем разумно обяснение. Дори тези, които никога не са проявявали каквито и да е отклонения в поведението си в детската градина или началните класове в училище, са склонни да се глезят малко повече и да капризничат пред единия родител, като най-често това е именно майката.

Кои са причините за този странен феномен и има ли начин да се преборите с капризите на малчугана?

Дете проявява каприз пред мама. Снимка: Shutterstock

Знак на доверие

Това, което наричаме прищявка или каприз, обикновено е проява на дискомфорт, неразположение или чувство на неудовлетвореност, произтичащи от стотици различни причини. Това е здравословна и физиологична реакция, част от пътя на растеж на детето и умението му да контролира емоциите си.

„Детето е склонно да изразява дискомфорта си с хората, за които смята, че може да го разберат и утешат. Тези, към които то е най-привързано. Това несъмнено са майката и бащата. Като майката има малко по-голяма тежест, тъй като тя е неотлъчно до него в първите му години. Поведението му рязко се променя и то става мило и добро в присъствието на други хора, с които има по-далечна връзка“, обяснява д-р Елиса Манавела, психолог и психотерапевт.

Винаги има причина

Тези реакции, които се проявяват чрез сълзи, истерии, неподчинение и тръшкане, винаги имат една или повече причини, свързани с конкретна ситуация или с току-що изминалия ден.

Понякога детето иска да каже на родителя: „Цял ден си отсъствала. Бъди с мен, вместо да готвиш“, или просто става въпрос за умора или разочарование от нещо.

Важно е в такава ситуация родителят да не повишава тон и да не крещи, дори и да му се иска, защото и той е човек и вероятно вече е на ръба на нервите. Това обаче няма да помогне. По-полезно е внимателно да на наблюдавате детето, за да бъде разбрана причината за дискомфорта му и това, което то се опитва да ви съобщи.

Именно това е единствената отправна точка за постигане на мир. А причина винаги съществува, дори ако в очите на възрастния тя да не изглежда логична или рационална.

Малки трикове за управление на каприза

Най-големият страх на родителите е, че угаждайки на детския каприз, всъщност го разглезват и създават лоши навици. Отгатването на причината за прищявката – дали е свързана с реална нужда или липса, или пък става дума за дискомфорт, невинаги е лесно, но трябва да се научим да разбираме детето.

Леките капризи, провокирани от временни моменти на дискомфорт през деня, могат да бъдат преодолени с малко търпение и няколко дребни и лесни трика, без да губите авторитета си.

„Аз често предлагам да се използва една простичка хитрина - на пясъчния часовник. Ако детето иска да играе, но родителят трябва да приготви вечерята или обяда, може да се постигне компромис, както и в много други ситуации. Използвайте пясъчен часовник, с който да отмервате времето заедно. Докато изтече пясъка в него може да поиграете, при следващото обръщане ще продължите с работата си, после пак ще направите нещо заедно – например ще почетете книга, след това отново ще готвите и т.н. Така не пренебрегвате детето, но и не зарязвате готвенето, което също е важно и малкото трябва да се научи да не се налага, а да се съобразява и с вашите задължения“, обяснява психологът.

Майка играе с детето. Снимка: Shutterstock

Играйте предварително

Има моменти от деня, когато е сякаш невъзможно да вземете правилно решение. Сутрин например. Тогава времето ви притиска, трябва бързо да приготвите детето за детска градина, а себе си за работа, и точно в този момент то започва да се тръшка и капризничи. Освен времето, изтича и търпението ви в този момент.

„Опитайте се да предотвратите дискомфорта, като станете малко по-рано – 5-10 минути, не повече. Но събудете и детето. Така ще имате малко време, за да поиграете и след това да се приготвите на спокойствие, защото то вече ще е удовлетворено“, казва Манавела.

По принцип всички прищевки могат да бъдат смекчени, ако родителят се научи да ги предвижда или предотвратява чрез разпознаване на първите признаци на избухването.

„Трудно е, но не и невъзможно да се научите да отделяте нужното внимание на капризите и да контролирате реакцията си. Да се ядосате означава да изострите конфликта и почти гарантирано да влошите нещата. Пренебрегването на каприза и насочването на вниманието към позитивни емоции и преживявания е правилната стратегия за преодоляване на малките моменти на криза“, съветва психологът.

Деси Тодорова по материали от Giovani genitori

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Родителите трябва да бъдат винаги до децата си.

Снимка: Shutterstock

Майка прегръща сина си. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Родителите трябва да бъдат винаги до децата си.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Тревожността при децата

Как родителите могат да помогнат на малчуганите, за да ги накарат да се почувстват по-спокойни

Майка прегръща сина си. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Как да обясним на детето защо расте без баща

Няколко съвета как да говорим за ситуацията, без да го плашим

Дете реди лего. Снимка: Getty

Здраве

Учени: Възможно е аутизмът да е свързан с бърз растеж на една от мозъчните структури

Това се случва много рано, между шест месеца и една година

Снимка: Guliver / iStock

Софи Търнър и Джо Джонас. Снимка: Getty

Новини

Софи Търнър иска в съда бившият съпруг да ѝ върне децата

Разводът на звездата от "Игра на тронове" и Джо Джонас съпроводен с нови скандали

Мария Илиева. Снимка: Instagram

Новини

Мария Илиева: Намерих своя пристан

Певицата с откровени признания за личния си живот

Отворена книга, есенно листо и ябълка. Снимка: Getty

Какво трябва да знаете за сетивата на новороденото?

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как работят сетивата на новородените

Често родителите си задават въпроси свързани със слуха, зрението и другите сетива на бебето им