8 знака, че детето ви е интроверт

Ето кои са отличителните черти на този тип хора

19 Април 2023 г.
8 знака, че детето ви е интроверт

Момиче слуша музика. Снимка: Shutterstock

Интровертността е личностна черта, която се характеризира с фокус върху вътрешните чувства, а не върху външни източници на стимулация. Въпреки че интровертите съставляват около 25% до 40% от населението, все още има много погрешни схващания за този тип хора. Понякога те са неразбрани, тъй като изглеждат затворени и некомуникативни.

Интровертите и екстровертите често са разглеждани като две крайни противоположности, но истината е, че повечето хора се намират някъде по средата. Характерно за интровертите е, че предпочитат тишината и уединението, не обичат да са център на внимание, добри слушатели са и имат силна интуиция.

Ето кои са осемте знака, по които да разберете дали детето ви, вашият партньор или самите вие сте интроверти.

Момиче чете книга. Снимка: Shutterstock

1. Предпочита тишината и уединението

Ако детето ви обича да прекарва свободното си време само, наслаждавайки се на своите хобита и интереси, вероятно е от хората интроверти. Те предпочитат именно тишината и уединението, а сред любимите им дейности са четенето на книги, слушането на музика и всички други „самотни“ занимания.

Ако сте забелязали, че вашият партньор често се усамотява, не се притеснявайте. Това не означава, че не иска да прекарва време с вас, а просто, че след период на общуване с другите, има нужда от малко време за себе си, в което да презареди и да си почине.

2. Наблюдателно е и обръща внимание на всеки един детайл

Наблюдателност и фокус върху детайлите е друга отличителна черта на интровертите. Те обикновено седят тихо отстрани, оценяват поведението и реакциите на хората, наблюдават и анализират. За разлика от тях екстровертите общуват и се социализират шумно, комуникативни са и винаги участват в разговора.

3. Не обича да бъде сред много хора

Шумните събирания с много хора го изморява? След тях детето ви се чувства изтощено и определено има нужда да се оттегли на някое тихо място, за да си почине? Ако сте го припознали в тази ситуация, най-вероятно то е от хората интроверти.

Именно в това се изразява една от основните разлики между интровертите и екстровертите. Екстровертите обичат социалните контакти и се зареждат от срещите с много хора. Интровертите от своя страна предпочитат да се усамотят на някое тихо и спокойно място и това е начинът, по който те релаксират.

Не се обиждайте, ако вашият партньор е интроверт и откаже да дойде с вас на някое парти или не иска да ви придружи на концерта на любимия ви изпълнител. Той не го прави, за да ви обиди, а защото такъв тип събития го натоварват и изморяват.

4. Предпочита да пише вместо да говори

Предпочита да ви напише съобщение или имейл, вместо да ви се обади по телефона? И също така се притеснява, когато му се налага да разговаря с някого и предварително обмисля какво точно да каже? Това е друг сигнал, че детето или партньорът ви е интроверт.

Може да звучи странно възрастен човек да се притеснява да говори по телефона, но това е типично за повечето интроверти. Това е така, защото те предпочитат да имат време да помислят, преди да отговорят, а по телефона им се налага да го правят бързо. Това ги кара да се чувстват стресирани и затова те предпочитат да напишат съобщение, вместо да разговарят.

Жена говори пред слушатели. Снимка: Shutterstock

5. Не обича да е център на внимание

Друга отличителна черта на интровертите е, че не обичат да бъдат в светлината на прожекторите, а предпочитат да слушат и наблюдават отстрани. Например те обикновено са последните хора, които вдигат ръка да говорят на работни срещи и презентации и избягват такъв тип публични изяви.

Това не означава, че не са добри в публичното говорене. Просто то им носи повече стрес и напрежение и интровертите гледат да попадат в такива ситуации възможно най-рядко.

6. Има малка група от близки приятели

Типично за интровертите е, че не обичат да общуват с хора, които не познават добре. От друга страна обаче те с удоволствие прекарват времето си с малка група от техни близки приятели и членове на семейството. Социалният им кръг обикновено е по-тесен, но приятелствата им са много дълбоки и дълготрайни.

Затова не се изненадвайте, ако вашият партньор е интроверт и предпочита да празнува рождения си ден на вечеря с приятели или вкъщи с най-близките си хора. Купон с много гости със сигурност не би го зарадвал, а напротив - би го натоварил и изморил още повече.

7. Добър слушател е

За интровертите обикновено казват, че са добри слушатели и хората обичат да им споделят своите истории. Това не е изненада, предвид факта, че те обичат да слушат и наблюдават, вместо да говорят за себе си.

8. Креативно е и има силна интуиция

Характерно за интровертите е, че са много креативни и имат силно развита интуиция. Тяхната енергия е насочена навътре, към тях самите. Отстрани изглежда така сякаш живеят в техен собствен свят.

Интровертите обмислят нещата внимателно и обичат да си представят всички възможности и потенциални ситуации. Те са склонни да се самоанализират и премислят дълго различни ситуации. Това от своя страна им помага да бъдат по-осъзнати личности.

Милена Средкова по материали от Explore Psychology

Още от Да поговорим

Има начини, с които да научите децата да подреждат стаята си.

Снимка: Shutterstock

Хитри трикове за поддържане на реда в детската стая

Момиче, което е тъжно. Снимка: Shutterstock

 

Детето изпитва тревожност и тъга

В топлото време е особено важно кожата на мъничето да бъде добре хидратирана.

Снимка: Shutterstock

Как да осигурим подходяща хидратация на бебешката кожа

Този тип отношения подкопават доверието на другия.

Снимка: Shutterstock

Негинг – подлата тенденция за запознанства

Полезно е да научите детето да проявява щедрост.

Снимка: Shutterstock

4 начина да научите детето на щедрост

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Жена с къс панталон. Симка: Getty

Има начини, с които да научите децата да подреждат стаята си.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Жена с къс панталон. Симка: Getty

Заедно

Как да носим къси панталони със стил

Ако искате краката ви да изглеждат по-дълги, изберете модел с висока талия

Има начини, с които да научите децата да подреждат стаята си.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Хитри трикове за поддържане на реда в детската стая

Ето как може да постигнете това и дори да включите малчугана да помага

Момиче, което е тъжно. Снимка: Shutterstock

 

Мнение на специалиста

Детето изпитва тревожност и тъга

Какво да направим и как да го успокоим

В топлото време е особено важно кожата на мъничето да бъде добре хидратирана.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как да осигурим подходяща хидратация на бебешката кожа

Това е първата стъпка, с която защитавате новороденото