6 малки неща, които да правите всеки ден, за да помогнете на детето да стане по-независимо

Самостоятелността е ключов процес от възпитанието

25 Април 2023 г.
6 малки неща, които да правите всеки ден, за да помогнете на детето да стане по-независимо

Майка и дете. Снимка: Shutterstock

Като родители една от основните ни цели е да научим децата си да бъдат независими. Но невинаги е лесно те да станат по-самостоятелни и отговорни. Донякъде това се дължи на факта, че нашият родителски инстинкт често е да ги улесняваме, да ги спасяваме от грешките и провала.

Децата обаче трябва да бъдат предизвиквани, за да развият уменията, упоритостта, смелостта и самостоятелността, необходими за независимото им функциониране в света. Необходимо е време, усилия и доверие, за да насочите детето си да стане по-независимо, но резултатът си заслужава.

Ето няколко прости неща, които можете да правите всеки ден, за да помогнете на вашия малчуган да бъде по-независим.

Родители с дете. Снимка: Shutterstock

1. Позволете им да правят грешки

На пръв поглед може да изглежда нелогично, но ако позволите на децата да правят грешки, те ще се научат да успяват в живота. Когато сгрешат, дайте им да разберат, че това е нормално, и им помогнете да помислят как да се справят по-добре следващия път.

Тази промяна в мисленето може да се използва при всякакви случаи - от малки грешки, като например решението да не си вземат чадър, когато прогнозата предвижда дъжд, до по-големи грешки, като например неуспешен изпит, защото са решили да изчакат до предишната вечер, за да учат. Да им позволите да почувстват дискомфорта или разочарованието, които идват от техния избор, може да е трудно. Но това им помага да се развиват и всъщност може да подобри самочувствието им и способността им да се справят с трудностите.

Трудно е да видите как детето ви се бори. Но се съсредоточете върху това да гf научите, че неуспехът е просто обратна връзка.

2. Поставяйте им домакински задачи

Насърчавайте детето си да поема малки задачи, като например да подрежда играчките след игра, да помага при прибирането на покупките и да подрежда стаята си. Уверете се, че им възлагате задължения, които са подходящи за възрастта им и са необходими. Децата са много по-склонни да помагат, когато чувстват, че допринасят за домакинството истински.

Не е необходимо задълженията да са големи, просто нещо, което изисква от тях да мислят предварително и да планират.

3. Предлагайте възможности за избор и свобода, но в определени граници

Предлагането на  свобода и даването на възможност на децата да правят избор, в разумни граници, е чудесен начин да им дадете повече права, да изградите увереност в техните умения за вземане на решения и да помогнете за изграждането на чувство за отговорност. Тази стратегия може да се изрази в това, да помолите детето си да реши дали да облече червена или синя риза или да му позволите да се прибере от училище с приятел.

Предоставянето на много възможности на децата да вземат собствени решения (и да се учат от грешките си) е един от начините родителите да покажат на децата, че техните предпочитания, идеи, желания и нужди се уважават и ценят. Колкото повече практика имат децата да правят самостоятелен избор, толкова по-добре.

Имайте предвид, че ако децата имат твърде много възможности, те могат да се претоварят. Затова вместо да казвате: „Какво искаш да правиш днес?“ Попитайте ги дали биха предпочели да отидат на детската площадка или на разходка. Опитайте се да предложите две или три възможности, които са ви удобни - това ви помага да кажете „Да“ на всеки вариант, който те изберат.

Знайте, че ще се случват неуспехи. Това просто означава, че детето ви не е напълно готово за новата привилегия. В такъв случай бъдете готови да се намесите, за да го предпазите.

4. Дайте им лично пространство

Децата се нуждаят от пространство, за да учат и да се развиват. Насърчавайте самостоятелността, като давате на детето си много възможности да изследва, без да е под прекомерен надзор. Ако то играе в друга стая, оставете го да играе без вас (или ако трябва да го проверявате, опитайте се да бъдете дискретни). Ако забележите конфликт с брат или сестра или приятел, дайте им възможност да го разрешат продуктивно, преди да се намесите.

Оставете ги да вървят малко пред вас по тротоара (преценявайте според трафика по улицата и тяхната готовност). Дайте им възможност да влязат в кафенето, да поръчат и да платят обяда си, докато вие наблюдавате от безопасна гледна точка.

Опитайте се всеки ден да намерите поне един начин, по който детето ви да извърши нещо „самостоятелно“, без да сте до него.

5. Избягвайте да го поправяте винаги

Доколкото е възможно, избягвайте да поправяте детето си, когато то се опитва да направи нещо самостоятелно. Например, ако помолите детето си да си оправи леглото и то не е перфектно, устойте на желанието да го поправите. Винаги се опитвайте да помните, че съвършенството не е цел.

Целта е да позволите на вашето малко дете да поеме отговорността. То няма да иска да продължи да опитва, ако всеки път, когато го прави, чувства, че не се справя според вашите стандарти.

Дете опитва да достигне чаша. Снимка: Shutterstock

6. Проектирайте пространството наоколо с мисъл за независимостта на децата

Начинът, по който организирате пространството си, ще повлияе на способността на детето ви да упражнява самостоятелността си. Може ли да достигне чашите, чиниите, вилиците и салфетките си? Има ли кана с вода, от която може да си напълни чашата, ако ожаднее? Има ли достъп до мивка и сапун, за да си измие ръцете без чужда помощ?

Помислете за начините, по които можете да увеличите шансовете на детето си да прави нещо самостоятелно. Например можете да използвате по-ниска закачалка за дрехите, така че да са по-лесно достъпни. Дръжте столче в близост до кухнята, за да може детето да вземе закуската си от хладилника без чужда помощ.

Насърчаването на независимостта на детето ви може да бъде едновременно дар и борба. Просто помнете, че колкото повече правите за него, толкова по-малко то може да направи и научи за себе си.

Елена Николова по материали от Parents

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Сексът е водещ в съвременните връзки, не романтиката

Традиционните роли в двойката вече са отменени, констатират психолози

Снимка: Guliver / iStock

Да поговорим

Всичко, което трябва да знаете за забавянето на говора

Детето е на 3 г., а не иска да говори

Ариана Гранде. Снимка: Getty

 

Новини

Ариана Гранде подаде молба за развод

Само след 2 години брак

Чанинг Тейтъм. Снимка: Getty

Новини

Чанинг Тейтъм показа колко е пораснала 10-годишната му дъщеря

Актьорът сподели снимки на детето, което отглежда, заедно с бившата си съпруга

Отворена книга, есенно листо и ябълка. Снимка: Getty

Заедно

Без пътни знаци

Има причини детето да бяга от училище.

Снимка: Shutterstock

Шерп носи багаж по склона. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Родители шерпи: кои са те

Експертите описаха нов тип родителска свръхзакрила, която носи само вреда

Певицата Шер. Снимка: Getty

 

Новини

Шер поднови връзката си с младия Александър Едуардс

Влюбените бяха засечени да вечерят в ресторант Funke в Бевърли Хилс

Майка изпраща детето си на училище. Снимка: Getty

Образование

Защо плачем, когато изпращаме детето на училище

Майка написа искрен пост и сподели нещо близко и разбираемо за много родители