Децата са новите жертви на телефонните измамници

СДВР: не споделяйте с измамниците лична информация

Въпреки предупрежденията и кампаниите на МВР, хората продължават да дават пари на фалшиви лекари, полицаи и прокурори. Най-новите жертви на подобни измами са децата, разкри пред БНР Ивайло Величков, ръководител на Сектора за борба с телефонните измами в СДВР .
Той разказа, че престъпниците избират телефоните на случаен принцип, но предимно стационарни номера. Жертвите остават предимно възрастни хора, които дори отиват до банката, за да изтеглят спестяванията си, пише Мениджър.Нюз.

Само за последното денонощие жертвите на телефонните измамници в София са четири, съобщи МВР. Почти всеки ден в столицата стават подобни престъпления, а сумите, с които се сдобиват престъпниците, са колосални – няколкостотин хиляди лева месечно.
От полицията за пореден път апелират хората да бъдат внимателни и да следят възрастните си родители и децата си.
„Нека по-младите да разговарят със своите близки и да ги предупредят за схемите на измамниците. Да знаят, че когато получат обаждане за предоставяне на парични средства, спрямо тях се извършва опит за телефонна измама. В никакъв случай потърпевшите да не споделят с измамниците лична информация - адрес, имена на близки, мобилни телефони на свои близки, защото те се възползват от всяка една подробност, случайно подхвърлена в разговора в тях”, заяви Ивайло Величков.

 

 

Коментари
Последни видеа