Бащите, които имат момичета, проявяват по-малко сексизъм

Тенденцията се засилва с порастването на детето

Снимка: Shutterstock

Ако си баща на момиче в училищна възраст, е твърде вероятно с времето да изоставиш традиционните разбирания за половите роли и норми. Феноменът, наречен „ефект на важното момиче“, описва емпатичното знание, до което достигат бащите, гледайки пред какви предизвикателства се изправят дъщерите им, докато растат.

Новото проучване, публикувано в списание Oxford Economic Papers обхваща повече от 5000 мъже, които са степенували своето съгласие с твърдения като: “Работата на съпруга е да печели пари“, „Работата на съпругата е да се грижи за дома и семейството“. Отговори са събирани в продължение на почти 20 години.

Резултатите показват, че мъже, които живеят с дъщерите си – включително били те заварени и осиновени, по-рядко се съгласявали с традиционните разбирания за ролите на двата пола. Ефектът от това съжителство бил най-силно изразен от момента, в който дъщерите тръгвали на училище, така че проучването доказва и промяната на мнението на бащите с времето.

Преди се смяташе, че именно когато момичето тръгне на училище, тогава семейството започва осезаемо да го възпитава в традиционните „татко изкарва пари и работи“, „мама не работи“, но се оказва точно обратното.

Бащите виждат от първа ръка всичко, което се случва в света на жените и това на практика модерира възгледите им за междуполовите роли, тъй като виждат цялата картинка от женска перспектива“, казва един от съавторите на проучването на London School of Economics д-р Джоан Коста-и-Фонт.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа