8 съвета за татковци, докато мама кърми бебето

Има няколко сигурни начина, които ще ви помогнат да създадете още по-силна връзка с детето и партньорката си

Снимка: Shutterstock

Кърменето е най-добрият избор за майката и нейното бебе. Дори татковците знаят това, но кой знае защо понякога имат смесени чувства към този акт. Според психолозите, причината е не в самия начин на хранене, а в подсъзнателното усещане за отдалечаване, отхвърляне и оставане на втори план в живота на семейството.

Връзката, която се създава между майката и бебето по време на кърмене, е безспорно много силна. И таткото несъзнателно, изпитва чувство на ревност и изключване. Това чувство не бива да се подценява, но вместо да товарят майката със своите емоции, татковците могат да направят нещо много простичко – да се приобщят към процеса на кърмене по свой начин.

Това ще помогне не само те самите да не се чувстват отхвърлени, а и да направят връзката със семейството още по-силна.

Ето 8 идеи по какъв начин това сближаване, докато мама кърми бебето, може да се случи на практика.

Снимка: Shutterstock

1. Контакт кожа до кожа

Татковците не могат да кърмят. Но могат да прегръщат бебето и да го успокояват, отменяйки за кратко майката и давайки ѝ възможност да отдъхне след или преди кърменето. Много полезен е контактът кожа до кожа – не само за майката и бебето, а и за таткото и бебето.

Когато го прегръщате, доближавайки го до голите си гърди, се получава много силен сензорен контакт. Това е същото като ефекта, който има поставянето на бебето върху гърдите на майката, непосредствено след раждането.

Този контакт е важен и за миризмите, хормоните и усещанията, които преминават между двете тела. Така се създава не само сензорна, но и физическа връзка.

2. Носене на бебето

Независимо дали е в кенгуро или слинг, носенето на бебето далеч не е запазено само за майката. Таткото не само може да прави това, а дори е препоръчително, защото така установява по-силен контакт с малкото и дава възможност на майката да релаксира.

А и бебетата, които биват разхождани по такъв начин са склонни да плачат много по-малко, смятат лекарите. Не на последно място – това укрепва и доверието в бащата, което ще е важно на един по-късен етап.

3. Масажи

Много силна връзка се създава и по време на задължителните за бебето масажи, които също може да прави таткото, а не майката.

Освен, че това е много интимен и сладък момент, има и страничен ефект – действа успокояващо и на бебето, и на бащата.

4. Задача само за татко

Точно както кърменето е изключителна задача на майката, така и бащата може да има задача, за която той е единствено отговорен. Просто трябва да намерите нещо, което само той може да прави.

Такава задача може да е приспиването на бебето вечер или къпането му в коритото, или нещо съвсем различно. Важното е да намерите такава задача, с която той ще може да се справи без проблем и в същото време ще му носи удоволствие.

5. Говорене и пеене на бебето

Интимните отношения (особено с деца) преминават и през гласа. За тях това е познатият и обичан глас, който им дава сигурност. Но не трябва да го приемаме за даденост, защото децата се привързват към гласа, само ако го чуват непрекъснато.

Ето това е нещо напълно подходящо за таткото. Изграждането на добри отношения с детето през първите му години е от решаващо значение, затова говоренето и пеенето е много важна част от този процес.

Снимка: Shutterstock

6. Споделено кърмене

Разбира се, таткото не може да кърми. Но може да направи нещо друго, което да го превърне в част от този акт. Докато майката кърми бебето, таткото може да я прегърне и така гушнати в триъгълник – мама, татко и бебе, да изчакат спокойно и търпеливо малкото да се нахрани.

Освен че е нещо наистина релаксиращо и доставящо огромно удоволствие, това има и психологически ефект. Така бащите, които изпитват малко ревност, когато майката кърми бебето, много лесно ще преодолеят негативните чувства и мисли.

7. Честен разговор

Както всичко в живота, тези емоции по отношение на кърменето също трябва да бъдат обсъдени. Тихо и искрено, майката трябва да насърчи огорченият татко да говори и разкаже как се чувства, заедно да потърсят решение и да продължат напред. Винаги може да се намери изход.

8. Позволете му да ви помогне

Точно както таткото изпитва нови усещания, същото се случва и с майките, които понякога се оставят на негативните емоции или се правят, че не забелязват страданието на своя партньор.

Затова е много важно, именно те да протегнат ръка и да му позволят да се включи по най-полезния начин, стига да проявява желание разбира се.

По материали от Mamma pret a porter

Коментари
Последни видеа