10 полезни занимания за татковци и деца

Те не само сближават, но и учат на важни умения малките по един лек и много приятен начин

Снимка: Shutterstock

 

Полезни съвети как да общуват бащите със своите деца има много. Безспорно този контакт е важен и за двете страни. Но понякога е трудно за таткото да намери правилния път към малчугана.

Предлагаме ви 10 забавни и полезни занимания за татковци, които учат децата на важни за техния растеж умения. А най-хубавото е, че не изискват някакви свръхспособности, за да бъдат осъществени. Но пък помагат по един много лек и приятен начин да създадете една наистина много силна връзка с детето си.

1. Посетете изложба

Ако се чудите как това може да бъде полезно, ще ви обясним. Независимо от вида на експозицията – изобразително изкуство, технологии или природни науки, детето ще има нужда от допълнително обясняване на онова, което вижда. По този начин обогатявате знанията и света му, помагате му да развива своята любознателност и в същото време се показвате като ерудирана личност, от която то черпи вдъхновение и пример.

С две думи – издигате се неусетно в очите на детето със своите знания. Но за да блеснете и с още нещо, извън онова, написано до експонатите, предварително потърсете малко допълнителна информация.

Снимка: Shutterstock

2. Карайте колела

Почти няма дете, което да не обича да кара колело. Отделяйте поне няколко часа през седмицата, за да направите заедно един по-дълъг и интересен преход някъде сред природата. Не става дума да се спускате екстремно по велотрасетата из планинските склонове, което е един друг тип колоездене, а да изберете нещо приятно и леко, но някъде извън града или поне в голям парк.

Може да си направите лека закуска и да импровизирате малък пикник, което ще превърне деня в още по-специален за детето. Полезно е, защото съчетава двигателна активност и излизане на чист въздух.

3. Отделете ден за пълна почивка

Просто освободете този ден за игри с детето, които да ви заредят с чист въздух, енергия и свежест. Дори може да забраните използването на каквито и да е технологии, за да разтоварите напълно мозъка от каквито и да е провокации. Най-полезни са игрите на открито, така че се ориентирайте към такъв тип при избора какво да правите.

4. Планирайте излет с лодка

Ако край града, в който живеете има езеро, голяма река или море, не се колебайте да организирате поне веднъж в месеца и излет с лодка. Дори вече да сте правили такова приключение, за децата е винаги голямо удоволствие разходката с лодка, защото им дава едни по-различни преживявания и емоции.

5. Организирайте си състезание

Може да посетите картинг писта или място, където да наемете скутер. В краен случай и блъскащите се колички в някой лунапарк вършат работа. Идеята е да има състезателен момент, защото това учи децата на борбеност и стремеж да бъдат победители. Но не ги оставяйте наготово да побеждават, защото това не е полезно за тях. Те трябва наистина да си извоюват първото място. А ако останат втори или последни – тъкмо повод да повторите състезанието, изглаждайки грешките.

6. Разходка край водно пространство

Спомнете си как като дете с удоволствие вървяхте с боси крака в малката рекичка на село или в планината. Същото преживяване може да подарите и на детето. В топлото време няма опасност да настине, а ходенето в такава рекичка има не само успокояващ ефект. Камъчетата по дъното масажират изключително благотворно стъпалата и помагат за оформянето на правилна извивка на свода, предпазвайки от плоскостъпие.

7. Пригответе вечеря

Чудесна идея, с която може да изненадате мама. Още повече, че готвенето с деца е една от налагащите се напоследък терапии, които носят различни ползи за малчуганите. Освен, че така децата се запознават с различните храни от друга гледна точка (не само като консуматори), научават се да правят елементарни или малко по-сложни действия в кухнята, те се разтоварват и най-важното – творят, забавлявайки се.

8. Изненадайте с карнавал

Може да бъдете само семейството, а може да си поканете и приятели с деца. Важното е всички да бъдат маскирани и гримирани. Освен това подгответе достатъчно ролеви игри, в които да се включат не само децата, но и възрастните. Един такъв ден доказано разтоварва от натрупаното напрежение и в същото време сближава малки и големи.

Снимка: Shutterstock

9. Скачайте на батут

Ако си нямате такъв на двора, идете в център, в който има зали с батути, и се забавлявайте заедно на воля. Скачането на батут освобождава от стреса и напрежението, което сте трупали цяла седмица. Също така е полезна двигателна активност. И е много весело.

10. Отдайте се на рисуване

Защо не? Дори и да не умеете да рисувате добре, нищо не пречи да опитате. Разпръснете листове хартия на масата, вземете подходящи рисувателни принадлежности и заедно измислете обща картина. Ако се получи добре, после може да я сложите в рамка и да я закачите на стената. Това занимание стимулира въображението и ви вкарва двамата в едно общо приключение.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа