Бащината любов е също толкова важна, колкото и майчината

9 практични съвета за създаване на силна връзка между таткото и новороденото

Снимка: Shutterstock

За майката създаването на връзка с бебето е инстинкт: тя го храни, сменя памперсите, люлее го на ръце. Често жертва кариерата си и остава у дома с малкото дете. А то остава завинаги свързано с нея, дори когато стане голям човек и създаде собствено семейство.

Какво прави бащата в това време, освен да се грижи за семейството? Погрешно е широко разпространеното мнение, че татковците не създават толкова силна връзка като майките. Нищо подобно!

Бащината любов е също силна, но малко по-различна. И освен това пред татковците има достатъчно възможности, които им позволяват да я направят още по-силна във времето. Ето как!

Снимка: Shutterstock

1. Да поеме нощната смяна над бебето

Татковците спокойно могат да заместят майката в нощното хранене, ако тя вече не кърми (или от самото начало бебето се храни от шише). Това едновременно ще даде възможност на майката да си почине, а на бащата – да укрепи връзката с бебето.

А и така таткото може да оцени, че дори простото на вид хранене на бебето, всъщност никак не е лека работа.

2. Да играе на игра с погледи

Специалистите смятат, че тази игра е изключително полезна за развитието на бебето.

Тя спокойно може да се играе от бащите. Освен, че е забавна и за двете страни, е много важна за развитието на новороденото.

Бебетата обичат да съзерцават лицата. Татковците просто трябва да вземат новороденото на ръце и да се загледат в него. Бебето постепенно ще се научи да се концентрира върху лицето на таткото, което е една от големите стъпки, които ще направи.

3. Да разхожда малкото в кенгуру

Не само навън, а и у дома.

Бебетата обичат да бъдат привързани към родителите си. Когато таткото се прибере от работа, може да поноси малко бебето в кенгуру, докато прави нещо в жилището или пък да го изведе навън.

Ако имате куче, това е чудесен вариант да разходите едновременно и бебето, и домашния любимец. Със сигурност и двамата ще бъдат очаровани от това.

4. Да помага и къпе бебето

Ето нещо, което таткото без проблем може да върши и дори да се забавлява. Защото след навършване на определени месеци, бебето започва истински да се радва на водата. А в нея могат да се правят толкова интересни игри.

А ако то не е във възторг от къпането или просто не е спокойно в този момент, може бащата да направи друго интересно нещо – да напълни ваната и влезе в нея заедно с бебето. След което да се отпусне с малкото на гърдите си – това веднага ще го успокои.

5. Да чете на глас на новороденото

Четенето на книги или на спортните страници на вестниците е напълно възможно и с бебе на ръце.

Дори може да бъде и полезно, ако таткото чете на малкото на глас. Нищо, че то е твърде невръстно, за да разбере какво той говори, важното е, че слуша звука на гласа му, а това го успокоява.

В този случай трябва да се чете с мил и спокоен глас, за да не се стресира бебето. Дори да става дума за резултатите от мачовете.

6. Да сменя памперсите

И това е дейност, в която таткото може да отмени майката. Е, не е така приятна като къпането, но пък създава силна връзка с бебето.

Докато то лежи на масата за преобличане, а той почиства нацапаното, може да се възползва от възможността да говори на малкото и да му разказва за света, който предстои да види.

Снимка: Shutterstock

7. Да бъде близо до него, когато е болно

Абсолютно задължително!

Децата, особено когато тръгнат на ясла или градина, често боледуват. И точно в тези моменти родителите осъзнават колко беззащитни са те и колко много се нуждаят от тях.

Нощ, прекарана с болното бебе или дете, е урок, който учи родителите на най-важното – да бъдат родители.

Затова не е добре в такива моменти само майката да бъде неотлъчно до детето.

8. Да тренира с бебето като с фитнес уред

Може да звучи странно, но всъщност има безкрайно много подходящи упражнения за поддържане на формата, в които активно участват бебетата.

И те са не само за майките, а и за бащите. В този случай тежестта на малките се използва вместо фитнес уред. Но пък това носи много повече ползи – не само за тялото, а и за връзката, която заедно се създава.

А и самите бебета много се забавляват, когато бъдат повдигани, завъртани и залюлявани – това за тях е перфектна игра.

9. Да прави снимки на бебето

Бебетата са супер фотогенични и се забавляват, докато ги снимате. А направените снимки таткото може да изпрати на роднините.

Със сигурност майката няма толкова време, а и сили, за да поеме и това като ангажимент. Но пък за таткото би било чудесен начин да прекара времето със своя мъник.

По материали от Nostro figlio

Коментари
Последни видеа