Как да бъдете добър баща (1 част)

Полезни съвети, които ще ви помогнат да се справите като родител

13 Май 2022 г.
Как да бъдете добър баща (1 част)

Снимка: Shutterstock

Никой не твърди, че е лесно да бъдете добър баща. Дори няма значение на колко години са децата, за да осъзнаете, че бащинството е трудна задача – с начало, но без фиксиран край.

За да бъдете добър баща, трябва не просто да присъствате в живота на детето си и да го научите на дисциплина, но също така да бъдете и добър модел за подражание и да сте винаги наблизо, без да се натрапвате.

Ето и няколко конкретни стъпки, които ще ви помогнат да направите всичко това!

Метод 1: Присъствайте в живота на детето

А това може да се случи по следния начин:

1. Прекарвайте повече време с децата си

Те не се интересуват дали сте имали току-що важна делова среща или притежавате луксозна кола. Това, което ги вълнува, е дали ще се приберете навреме за вечеря, дали ще ги заведете на мач или на концерт, дали ще сте на разположение за филмова вечер у дома. Ако искате да бъдете добър баща, трябва да отделяте време всеки ден за децата си, без значение колко сте заети.

Това трябва да е като една от задължителните точки във вашия дневен план. А в някои от дните – например: вторник, четвъртък и неделя, отделете повече време за малчуганите. И в тези дни не позволявайте на други ангажименти да ви попречат. Ако имате повече от едно дете, трябва да отделите време за всяко от децата, а не за всички накуп. Така ще развиете персонализирани взаимоотношения с всяко.

Ако сте прекалено уморени и просто нямате сили да заведете детето на баскетболен мач, направете нещо друго с него: гледайте баскетбол по телевизията или си поговорете на тази тема. Важно е да сте там както психически, така и физически.

Снимка: Shutterstock

2. Не отсъствайте от важните етапи

Планирането на „време с татко“ е чудесен начин да заздравите връзката с децата си. Но трябва да опитате да не отсъствате от важните етапи в живота на малчуганите. Планирайте работния си график, така че да можете да бъдете на първия учебен ден на детето си, на първото балетно представление на дъщеря ви или на завършването на гимназията. Децата ще запомнят тези моменти до края на живота си и това, че сте там с тях, ще означава много. Ако пропуснете тези мигове, по-късно сами ще съжалявате много за тях.

3. Научете децата си на важните уроци

Важно е да направите това, защото децата трябва да знаят кои са основните дейности в живота. Можете да им помогнете да се научат да използват банята, да си мият зъбите правилно, а когато му дойде времето: да да шофират, да се бръснат и да поддържат добра хигиена.

Родителите са техен учител както за големите житейски уроци, така и за най-малките ежедневни дейности. Така децата растат спокойни и по-уверени.

4. Помогнете им да се учат от грешките си

Ако са направили нещо нередно, трябва да им помогнете да разберат защо и да поговорите как да избегнат грешките в бъдеще, а не да ги наказвате и да смятате, че с това сте приключили.

Работете върху комуникацията си. Да присъствате във важните моменти от живота на децата е от съществено значение, но също толкова важно е и как общувате с тях. Не е задължително да правите нещо вълнуващо, за да бъдат те щастливи, а да се съсредоточите върху комуникацията си с тях, да разберете техните притеснения и техните стремежи.

Трябва всеки ден да намирате време да разговаряте, за да знаете кои са страховете им, какво мислят и какво им предстои през седмицата. Дежурното Как мина денят ти?, на което дори не очаквате отговор, не е полезно.

Ако децата са вече тийнейджъри или студенти, възможно е да не желаят да обсъждат подробностите от деня си с вас. Но вие се интересувайте, защото за тях е важно да знаят, че се грижите за тях, без да ги задушавате.

5. Планирайте пътувания с децата си

За да бъдете добър баща, трябва да отделите време и за такива преживявания. А дали са кратки разходки за уикенда или по-дълго пътуване, няма значение. Може да отидете някъде сами, а може да е и за цялото семейство. Ако обичате риболова, нищо не пречи да вземете с вас и тийнейджъра. А защо не и да изненадате семейството тази година с лятна ваканция на палатки – на море или планина. Това ще им остави незабравим спомен.

Каквото и да изберете, опитайте да го направите специално, запомнящо се и го повтаряйте поне веднъж годишно. Планирането на тези пътувания няколко месеца предварително ще даде възможност на децата да се включат активно, да помагат в организацията и да очакват заминаването с нетърпение.

6. Отделете време за себе си

Въпреки че е важно да сте с децата си, трябва да се опитате да отделяте време и за себе си – да потичате половин час в неделя сутрин или да почетете книга вечер, преди лягане. Интересите на децата са винаги на първо място, но личните не бива да се пренебрегват.

Ако не отделите няколко минути за себе си, няма да можете да се отпуснете, да презаредите батериите и да дадете на децата си времето и вниманието, което заслужават. Добре е малчуганите да знаят, че в такъв момент не трябва да ви безпокоят. И ги уверете, че след това ще бъдете изцяло на тяхно разположение.

Метод 2: Правилна дисциплина

Ето как да я постигнете най-правилно!

1. Награждавайте децата си по подходящ начин

Дисциплината не означава само да наказвате децата си, когато са направили грешка. Трябва и да ги награждавате, когато направят нещо хубаво, защото така ги стимулирате да го повторят. Ако са проявили доброта – по-голямото например, е помогнало на по-малкото да разбере урока по математика, не пестете похвалите и им кажете колко се гордеете с тях. Може дори да ги заведете по-късно в любимата им сладкарница или пицария, за да покажете, че оценявате правилното им поведение.

Когато децата са по-малки, най-добрата награда е вашата любов и признанието, че се гордеете с тях. Може понякога да подарите и играчка, но нека това не се превръща в единствен стимул. Децата трябва да бъдат мотивирани, за да се научат да различават правилното от грешното. Не е добре да ги награждавате за нещо, което очаквате от тях, за да не изглежда, че ви правят услуга – например, когато подредят стаята си.

Снимка: Shutterstock

2. Наказвайте правилно децата

За да е правилна дисциплината, трябва и да ги наказвате, когато направят грешка. Но това не означава да проявите физическа или психологическа агресия – така те никога няма да разберат кога са направили грешка и да осъзнаят последиците. Когато детето е достатъчно голямо, за да разбере това, то само ще осъзнае, че прави грешка.

Уверете се също така, че с майката сте винаги на едно и също мнение, защото играта на „добро и лошо ченге“ обърква децата.

3. Проявете постоянство

Да бъдете последователни е също толкова важно, колкото и да имате система от правилни наказания и награди. Ако детето ви се държи зле, последствията трябва да са едни и същи всеки път, дори ако то се чувства неудобно или е уморено. Ако направи нещо страхотно, не забравяйте да го накарате да се почувства специално, независимо колко сте уморени или под стрес.

Ако не сте последователни, децата ще знаят, че реакциите могат да бъдат повлияни от вашето настроение.

4. Не крещете

Независимо колко сте ядосани от поведението на детето, викането не е решение. Ако трябва да крещите, направете го, когато сте сами - под душа или срещу възглавницата. Но на детето не крещете, без значение колко лоша е ситуацията. Можете да увеличите малко силата на гласа си, за да почувстват, че са направили грешка, но ако викате ще породите единствено страх и отказ от общуване с вас.

Може да ви е трудно в началото, но трябва да се опитате да не губите контрол над емоциите си.

5. Не използвайте насилие

Колкото и да сте ядосани, избягвайте насилието, дори лекото шамарче. Това ще нанесе на детето не само физическа, но и емоционална рана, и ще го принуди да започне да ви избягва на всяка цена. Така няма да спечелите тяхното уважение.

Не проявявайте насилие – дори и на думи, към тяхната майка, когато те са наблизо. По този начин не ставате нито герой, нито „по-готин“ в техните очи.

6. Намерете точния баланс в отношенията

За да бъдете добър баща, трябва да намерите щастлива среда между наказанията и обичта. Децата винаги трябва да се чувстват обичани и ценени. Но трябва да бъдат научени и на дисциплина.

Ако се тревожите твърде много за тях, ще им предаде подсъзнателно страховете си и те няма да се чувстват достатъчно комфортно в общуването с вас. А ако им спестявате обичта, могат да се научат лесно да ви манипулират, но не и да бъдат искрени с вас.

По материали от ​WikiHow

Да поговорим

Ами ако бебето се разплаче: най-големите страхове на таткото

Да поговорим

Как таткото може да помага след раждането

Заедно

Как таткото влияе върху съдбата на дъщеря си

Още от Да поговорим

Децата интроверти живеят в свой свят.

Снимка: Shutterstock

8 знака, че детето ви е интроверт

Котки, които се дебнат. Снимка: Getty

Пасивната агресия може да бъде спряна с една фраза

Да живееш сам всъщност изобщо не е толкова лошо.

Снимка: Shutterstock

Предимствата да живееш сам

Хълцането на бебето притеснява сериозно родителите.

Снимка: Shutterstock

Как да спрем хълцането на бебето

Момиче яде разнообразни храни. Снимка: Getty

Ям, когато съм в стрес: грешният модел, който родителите насаждат

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Време за ваканция.

Снимка: Shutterstock

Риби (20 – 26 май): Заслужена почивка

Нещо ново.

Снимка: Shutterstock

Козирог (20 – 26 май): Време за промени

Разочарование.

Снимка: Shutterstock

Скорпион (20 – 26 май): Обмисляте раздяла

Надежди.

Снимка: Shutterstock

Водолей (20 – 26 май): Любовни очаквания

Разнообразие.

Снимка: Shutterstock

Стрелец (20 – 26 май): Досада рутина

Калкулатори

Календар на бременността

Календар на бебето по месеци

Калкулатор на овулация и термин

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Отличен успех. Снимка: Getty

 

Образование

Да си най-добрият не винаги е печеливша опция

Кога преследването на идеала носи щастие

Разтворена книга, кафе и цъфнал люляк. Снимка: Getty

 

Котки, които се дебнат. Снимка: Getty

Хълцането на бебето притеснява сериозно родителите.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да спрем хълцането на бебето

И колко тревожно може да бъде това

Момиче яде разнообразни храни. Снимка: Getty

Хранене

Ям, когато съм в стрес: грешният модел, който родителите насаждат

Какви проблеми се крият зад този „апетит“ на тийнейджъра и как да ги избегнем

Уил Смит. Снимка: Getty

Заедно

Уил Смит отново коментира раздялата със съпругата си

Актьорът призна, че Джейда е един от „най-дръзките гангстери“, които е срещал

Дейвид Бекъм. Снимка: Getty

Заедно

Дейвид Бекъм откровено за 27 години брак с Виктория

Футболистът: „Не знам как оцеляхме заедно през тези години“

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Майка прегръща сина си. Снимка: Getty

Да поговорим

Какво е сигурна привързаност: 3 важни признака

Защо това е най-доброто нещо, което можете да дадете на едно дете

Жена обвинява партньора си. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Възможно ли е след изневяра пак да сте заедно

Как да преодолеете болката и да потърсите общ път