Как да релаксираме във възрастта на тръшкането – 10 проверени начина

Без да нашамарим детето

Снимка: Guliver / iStock

Как потискате изблиците да крещите и наказвате, как успокоявате опънатите си нерви и релаксирате в Онази възраст, когато тръшкането и негативизма на детето стават неудържими?

Докато си повтаряте "и това ще мине", трупате гняв, а младите майки, които не могат да мръднат дори за няколко часа, защото кърмят или по друга причина, се превръщат в кълбо от нерви. Постигането на хармония и баланс се оказва изключително трудна работа.

„Отвратително е, но не мога да не призная – понякога не издържам на тръшканията и го нашамарвам. После се мразя, но… после.“

„Чувствам се като подивяла, невротичка и това определено няма нищо общо със семейното и майчинско щастие, което си представях само допреди една година.“

„Ходя на терапевт, осъзнах, че ако не си излея душата пред някого, има опасност просто да гръмна от напрежение. По време на терапията нещата са наред, но когато изляза от кабинета му, напрежението отново ме залива. Осъзнах, че да се науча на хладнокръвие зависи от самата мен.“

„Винаги съм била някак си над нещата, уравновесена, спокойна, но това сега не съм аз. Копнея да си върна спокойствието и философския поглед и търпение. Опитвам с почивки, с йога, но не се получава – никога няма да бъда същия човек…”

Повечето от запитаните майки на бебета и малки деца в анкетата на rambler.ru уверяват, че макар да обичат безкрайно своите синове и дъщери, понякога откачат заради нескончаемите си майчински задължения и споделят своите рецепти за стопяване на раздразнението: 

Спорт, танци, секс – тези три "отдушника" са най-често срещаните начини за отпускане и успокояване.

1. Зумба, самба, въобще - танци с енергични движения - много ме разтоварват.

2. Секс, но не такъв, по инерция, а разтърсващ, който ме кара да се чувствам желана.

3. Редувам плуване със сауна и фитнес през ден. Те, плюс редовните разходки с количката, правят чудеса за психиката ми!

4. Задължително отивам на море или на спа уикенд с приятелка. Когато човек се откъсне за няколко дни от кухнята и бебешкия гардероб, си връща нормалния фокус. 

5. Да са живи и здрави бабите, те ми дават малко свобода - за да ида на фитнес, на козметик, помагат и в къщната работа. Тези няколко часа време за мен вършат работа.

6. Когато се върнах на работа, нещата се самоподредиха. Разбира се, намерих добра детегледачка. Влязох в ритъм и в офиса и въобще си подредих живота. Намирам време за всичко и съм по-спокойна, а и детето ми вижда една спокойна майка, а мъжът ми - красива и реализирана жена. 

7. Невролог ме посъветва да пия билков екстракт за успокояване на нервите, но предпочитам медитация и йога - те ме зареждат и докато медитирам, не мисля за нищо.

8. Всичко, което се изработва с ръце, ме успокоява - плета, шия, правя пачуърк, декупаж, оцветявам - препоръчвам всякакви подобни техники за релаксиране.

9. Чаша вино вечер ме успокоява. Е, добре, две чаши. Обаче се опитвам да не прекалявам.

10. Опитвам се да сменям средата поне веднъж седмично - оставям детето на мъжа ми и отивам с приятелка за няколко часа навън. Излизането по женски по магазините или на заведение е безценно.

 

Коментари
Последни видеа