Спестете си тези съвети към изтощената майка

Няколко идеи как действително да я успокоите

Илюстрация: Shutterstock

Хората така са устроени – обичат да съветват и поучават. Понякога искаш просто да ти съчувства някой, а вместо това ти сервират лекция за това колко неправилно живееш.

Това се отнася в особено голяма степен за младите майки – съвети и поучения се сипят към тях от всички страни. Журналистът и майка Наталия Калашникова си припомня 10-те най-неприятни фрази, които не помагат, а обратното – още повече ти вгорчават живота.

Почти всички майки понякога са толкова изтощени, че им се иска да се разреват. И в тези моменти единственото, което им е нужно е (разбира се с изключение на чаша вино, масаж и няколко часа бавачка) вербален израз на съпричастност.

В действителност тези думи често пъти правят мечешка услуга. Ето някои от фразите, които съвършено не бива да споменавате в разговор с изморена майка, която се намира на границата на отчаянието.

1. „Всички не успяват да се справят“ (вариант „Никой не се справя“)
Особено когато се търси съчувствие и подкрепа. Възможно е да сте имали предвид, че това е естествено – все пак на жената ѝ се събират много дини под мишница и не всички „успяват да изглеждат прекрасно и да се справят“.

Но, казано по този начин, означава просто, че никой не се оплаква. Освен тя.

2. „Винаги усложняваш нещата“ (вариант „Не трябва да усложняваш нещата“)
Ако определена черта на характера (способността да се усложнява всичко) в някого не ви харесва толкова, че е трудно да го премълчите, защо изобщо сте с този човек?

Ако жената не може да се справи с проблема, значи за нея той е сложен.

Възможно е да сте искали да кажете, че проблемът не е толкова страшен и мащабен колкото на нея ѝ изглежда, но излиза, че изказвате претенции относно нейната личност и твърдите, че преживяванията ѝ са пресилени. Не е хубаво така.

3. „Трябва просто да имаш приоритети“
За да откриете след това, че няма чисто бельо, защото прахът за пране не е на първо място в списъка с приоритети?

Приоритетите са си приоритети, но има неща, които никой, освен жената, не върши. Възможно е да сте искали да дадете съвет за организацията на времето, но става така, че все едно ѝ казвате, че не умее да си организира времето.

И изобщо – искали ли са ви съвет или просто се очакваше съчувствие?

4. „Откажи се от перфекционизма“

Също от храната в хладилника, от възможността да намериш каквото и да е вкъщи, както и от чисти дрехи. Вероятно сте искали да кажете, че светът няма да свърши, ако подът не се мие всяка седмица, или пък поне веднъж на детето може да се даде и баница, която не е направила мама.

Но се получава така, че просто слагате друг етикет върху простото човешко желание да живееш в чистота и да се храниш с нормална храна. В по-голямата част от случаите изморените майки не са перфекционистки, те просто са… изморени.

5. „Трябва просто да поискаш“
И да замахнеш с вълшебната пръчка. Трябва просто да поискаш и тригодишното дете изведнъж ще започне да си събира само всичките играчки, а едногодишното изведнъж старателно ще започне да се храни с нож и вилица и никога няма да плюе храна. Що за вяра в магии?

6. „Значи, на теб така ти е удобно“
Теорията за скритата изгода е много удобна, за да обясните на човек защо се намира в сложна ситуация.

Ама, разбира се, че на майката ѝ е удобно да стои сама вкъщи с болно дете, защото не е нужно да плаща на бавачка, особено когато не може да си го позволи.

7. „А мен ме е срам да моля за помощ“
Подобни думи означават все едно да риташ бито куче. Ако не можете да помогнете, просто кажете: „За съжаление, мога само да ти съчувствам, прощавай…“

Или замълчете. Към вас са се обърнали за помощ, а не за оценка на поведението.

8. „Предлагам ти да отделяш на детето същото време, което и баща му“ (тази фраза е актуална за разведените майки)
Отделяйте. На вашето. Мнозина с интерес ще търсят в социалните мрежи отчет за това как е завършил експеримента, дори ще го препубликуват.

И въобще думи, които не може да отнесете към себе си, не е красиво да казвате.

9. „Просто остави детето на баща му и отиди да си почиваш – той сам ще ти го върне след известно време“
Готови ли сте да понесете отговорността за последствията от думите си? Повярвайте, ако жената не оставя детето на бащата, значи има своите основания.

Говорейки така, вие я удряте по най-болното място.  

10. „У теб говори травмата!“
Да, такива са травмите, умеят не само да говорят, но и да пишат, и дори да си правят регистрации в социалните мрежи. У жената говори болката ѝ, а у вас – бялото ви палто. И въобще травмата не е стигма, нито вина.

Защо много хора говорят по този начин? Защото, когато им се жалват от живота, те умеят да отговорят само с две реакции – да съдят или да спасяват. Което означава да дават мнения и съвети. В момента, в който трябва просто да изразят съчувствие.

Ето няколко добри варианта:

- „Колко ти е тежко!
- „Разбирам те…“ (не е задължително, но може да го подкрепете с подробен разказ как вие самата сте била в подобна ситуация)
- „Може ли да ти помогна с нещо?“ (ако действително сте готови да помогнете и то така, както е необходимо на жената)
- „Искаш ли да остана с децата, докато се занимаваш със свои си неща?“ (ако действително сте готови да го направите)
- „Дай номера на банковата си сметка, ще ти преведа малка сума.“ (ако действително сте готови да го направите)
- „Прегръщам те!
- „Извини ме, с нищо не мога да помогна.

Всеки човек понякога остро и бързо има нужда от подкрепа, но по-скоро под формата на действие, а не съвет или анализ на сложна ситуация. Често най-добрият отговор просто е: „Съчувствам ти.“ Дежурно или сърдечно – все едно.

Текст: Наталия Калашникова/ezhikezhik.ru, адаптация Надя Горанова

Коментари
Последни видеа