3 страхотни начина да развиете творческите умения на децата

Принципите на Адам Грант - писател, педагог и баща

Снимка: Guliver / iStock

„Ако искате да отгледате креативно дете, трябва да го научите да мисли независимо.“ Това са думи на Адам Грант, писател, учител в бизнес училището "Уортън" и баща на три деца, пише Обекти.бг.

Предлагаме ви да се запознаете с три основни принципа, които този невероятен човек посочва като основополагащи за отглеждането на креативни и талантливи деца.

1. Хвалете самото дете, а не неговите или нейните действия

Когато детето ви нарисува картина, не казвайте: „Еха, каква хубава рисунка!“, а „Еха, колко си талантлив/а!“. Това ще му помогне да осъзнае, че е наистина талантливо и уникално и ще го стимулира да подобри своите умения.

На този ранен етап от развитието е важно да му покажете, че това, което прави (и начина, по който го върши) е правилно. Така, когато порасне, няма да изгуби своята креативност, тъй като тя ще е била неразделна част от детството му.

2. Не прекалявайте с правилата

Преди няколко години Бостънския колеж провежда изследване, в рамките на което сравнява семейства с творчески надарените деца с други, които нямат конкретни дарби. Резултатите показват, че родителите на последните са имали средно по шест правила, които са налагали всеки ден – час за лягане, време за писане на домашни и т.н. От друга страна, при семействата с по-творчески настроените деца правилата са били по-малко от едно.

Ако ограничите детето си с твърде много правила, то най-вероятно ще изпитва затруднения при разрешаването на собствените си проблеми за в бъдеще. Ще търси конвенционални методи за преодоляване на препятствията, вместо да се опитва да приложи алтернативни или нестандартни решения.

Естествено, това не означава, че не трябва да има правила. Прекаляването с нещо и свободата на избор са две различни неща.

3. Разговаряйте със своето дете

Друго изследване показва, че родителите на най-успешните и оригинални архитекти в САЩ са използвали следната тактика при отглеждането им. Първо, начертавали са най-общо казано план, по който биха искали тяхното дете да се държи. След това са сядали с него и са му обяснявали защо подобно поведение е важно. Освен това родителите са оставяли децата си да избират сами своите ценности в рамките на предначертаното от тях поведение.

Когато родителите и децата разговарят помежду си, последните имат шанс да защитят своето мнение и да се опитат да намерят начин да разрешат даден проблем. Това от своя страна ще им помогне в бъдеще да отстояват своите позиции и да постигат по-голям успех.

Подобни разговори помагат на децата да се замислят и за последствията от своите действия – както за тях самите, така и за околните.

Коментари
Последни видеа