Игри, с които обогатяваме речника на детето

10 съвета как пълноценно да го включим в общуването

Снимка: Guliver / iStock

Още от 6-ия месец детето произнася първите срички, постепенно ги превръща в думи и се опитва да изразява емоции, настроения и по равноправен начин „да се включва“ в разговорите на възрастните и да общува със света.

Родителите могат да подпомогнат процеса. Ето 10 насоки, които ще ви ориентират за подхода. Предлага ги сайтът mamainfo.com.ua.

Уроци 

1. Детето трябва да слуша гласа на родителите си още от първия ден на живота си и да усеща контакта. И, въпреки, че нищо не разбира, му говорете.

2. Запознавайте детето с всеки предмет, който е около него, като го посочвате и го назовавате.

3. Със закачлива интонация му обяснявайте какво правите в момента. Така то не само ще наблюдава действията ви, но ще слуша обясненията, които давате на глас.

4. Развивайте фините умения на пръстите на ръцете му. Това стимулира говора. Нека детето да пипа меки и пухкави играчки, да се опитва да отскубне косъмче, да хване малко листче от земята и да го вдигне, да наниже гривнички на конструктора, да подреди кубчетата...

Помагат занимания с пясък, пластелин, както и рисуването. Оставете го да се занимава, като го напътствате.

5. Връщайте се и повтаряйте това, което детето вече е научило. Произнасяйте думите отчетливо и правилно. Така то ще тренира не само паметта си, но и ще трупа словесен запас.

6. Участието на детето в различни семейни празници, рождени дни, събирания допринася за развитие и обогатяване на речника му.

7. Запознаването му със света на животните и птиците, със звуците и песните им – също е начин да събудите интереса му. Имитацията и подражаването ще усъвършенстват слуха и възможностите му да произнася по-сложни звуци.

8. Игрите с други деца, посещението на кино, театър и всякакви детски забави също стимулират развитието и обогатяването на речника.

9. Нека детето произнася всичко, без да разчита на езика на жестовете.

Ако не знае някоя дума, му помогнете. След това обаче проверете дали я помни. Измислете игра, с която да следите напредъка.

10. Понякога за детето е трудно да научи цяло стихче или песничка, колкото и да са прости. Важно е да пробвате.

Дори да не постигнете бързо желания напредък, за детето е много важно да чува гласът на майка си. Той по естествен път, без особени усилия помага за развитие на говора и обогатяване на запаса от думи.

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.