5 неща, които учителката от детската градина иска да знаете

За всеобщо спокойствие

20 септември 2021 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Детето ви не е посещавало детска градина, не сте го оставяли на баби и лели, а сега му предстои тази стъпка. Или – детето ви ходи на детска градина, но вие се притеснявате как точно след всички скокове на растежа то ще се справи…

Колкото и добри родители да сме, малцина от нас имат познанието да бъдат педагози – именно затова ви предлагаме този текст от името на една учителка в детска градина. Надяваме се така да разсеем поне малко притесненията или съмненията ви за добруването на малкия човек извън вашата опека.

1. Знаем какво правим
В детската градина всичко е цветно, красиво и подредено, а възпитателите са невероятно приветливи и разбиращи всеки един родител. Това на повечето майки и татковци в началото им изглежда доста подозрително и се чудят поза ли е. Затова ще се опитам да ви успокоя – всички учители са завършили минимум бакалавърска степен, която им позволява да практикуват професията.

И трябва да знаете, че голяма част от тях завършват и магистратура (а има и такива, които съвсем се отдават на научната сфера, но в случая говорим за повечето от тях).
Затова – ако действително отчетем каквито и да било притеснителни ситуации около детето ви, ще ви съобщим своевременно. Запомнете – всички искаме най-доброто за малките.

2. Детето ви слуша
Ако световните служби за сигурност проявяваха здрав разум, щяха да наемат деца между 3 и 6 години – на тях не им е нужен компютър, за да обработват информацията, която ги залива денонощно, и знаят всичко. Защото слушат внимателно и запомнят какво става около тях.

Дали ще се скарате с продавачката в магазина, ще кажете благодаря на касиера в банката или просто ще се възмутите от шофьора, който е спрял на пешеходната пътека – детето ще ви слуша внимателно и ще запомни всичко това. Така че изобщо не се притеснявайте дали ще се справи със задачите в детската градина.

3. Обещаваме да вярваме на половината от нещата, които детето говори за вас, ако вие обещавате да вярвате на половината от нещата, които то говори за детската градина 
Децата между 3 и 6-годишна възраст са фантастични разказвачи. Тъй като има неща, които не разбират докрай или пък изобщо не са им известни, те с радост попълват празнините на своя разказ с измишльотини. Така че не се притеснявайте, ако чуете, че посред бял ден са влезли прилепи в стаята и изведнъж всички деца са се събудили.

4. Детето ви не е перфектно
И не би трябвало. Децата между 3 и 6 години са странни същества. Те понякога ядат лепило, ближат приятелите си или забравят да отидат до тоалетната. Също така удрят, крещят и казват грозни думи. Ние, като възпитатели, разбираме че тези неща не са правилни, но също така знаем, че това не е края на света. И, родители, молим ви, не се чувствайте отговорни да се извинявате всеки път, когато детето ви излезе извън границите на приетото.

5. Всички сме заедно в този процес
Наистина. Когато възпитаваме детето ви, ние не го атакуваме. Когато ви даваме съвет, не ви съдим. Учителите са учители поради една проста причина: Ние обичаме децата. Ние обичаме вашите деца. И обичаме да знаем, че те ще научат всичко, което е по силите им, и това, от което имат нужда.

Текст по мотиви от scarymommy.com

Коментари
Последни видеа