10 умения, на които ще науча детето си, преди да навърши 12

Предизвикателство от личен опит

Илюстрация: Shutterstock

Нека да ви отправя едно малко предизвикателство. Нарича се: „Научете детето си на 10 умения, преди да навърши 12 години.
Смятам се за много добра майка, всъщност - за страхотна майка. Отделях много внимание на сина си всеки ден, неговото щастие бе най-важното. И по тази причина правех най-доброто, за да може той да има хубав живот.

С това си намерение обаче се оказа, че правя твърде много за него, включително приготвяйки му раницата за училище. Да, дори и страхотните майки правят грешки. Осъзнах, че с това обгрижване всъщност не му давам възможност да порасне. Себичната ми нужда той да зависи от мен доведе до това, че нямаше елементарни житейски умения, които би трябвало до този момент да е усвоил.

Затова направих списък с нещата, които според мен едно дете трябва да умее, преди да е навършило 12 години и на които смятам да науча сина си. Ето ги и тях:

1. Да сготви нещо семпло 
Ще го науча да си прави спагети. Лесно е, а и така ще разбере как да използва котлона. Ние много обичаме паста, така че ще бъде добре за него да допринася за приготвянето ѝ, а защо не и един ден да измисли своя собствена рецепта.

2. Да си оправя леглото
Да, той знае как да си постеле чаршафа, но не мисля, че до там свършва всичко. Ще го науча как перфектно да си оправя леглото – да подпъхва чаршафа, да облича завивката и възглавниците.

3. Да пусне пералня
Ще му покажа как да сортира дрехите по цветове, колко количество прах за пране и омекотител трябва да сложи и къде, както и как да пусне програма.

4. Да подреди масата
Няма да си кривя душата, дори и аз не съм сигурна как точно трябва да се подреди масата. Това ще бъде една възможност и за мен да науча нещо ново.

5. Да използва елементарни инструменти
Може би ще помоля мъжа ми да помогне с това. Той ще бъде по-добрия учител, показвайки му коя отвертка в кой случай трябва да се избере.

6. Да свързва електроника
Някои конзоли за игра или dvd плейъри е много лесно да бъдат свързани с телевизора. Ако не знаете, следвайте инструкциите и научете детето си какво е аудио, видео и hdmi кабел.

7. Да опакова подарък
Това звучи глупаво, но се изискват доста умения, за да се увие подарък по правилния начин.

8. Да напише писмо
Днес всичко е електронно – писмата, текстовите съобщения… Писането на ръка е толкова остаряло. Но въпреки това мисля, че едно дете е добре да знае как да напише обикновено писмо, както и да го адресира и да сложи марка на плика.

9. Да се грижи за домашни любимци/растения
Важно е да знае какво може и какво не може домашния любимец да яде, колко трябва да му се сипе, както и колко точно да полее цвете. Това учи и на отговорност.

10. Да си купи нещо онлайн
Очевидно така ще пазаруват децата ни. Например Amazon предлагат нова услуга за тийнейджъри, която им позволява да си имат собствен профил, който, разбира се, е свързан с този на родителите. Детето може да направи поръчка, която вие после да одобрите или отхвърлите.

Мисля, че това е един добър начин да го научите как да пазарува онлайн, както и да бъде отговорен по отношение на парите.  

Текст: jessica/http://itsjustthelittlethings.com

Коментари
Последни видеа