От първо лице: Мъжът ми не иска деца (I част)

Нека да разгледаме причините без излишни истерии

Снимка: Shutterstock

За много жени няма по-лошо оскърбление от това, че мъжете им не искат деца от тях. Жената започва да подозира, че той ѝ изневерява, или пък тя не е достатъчно добра, или изобщо е сбъркала в избора на мъж. После се намесват и родителите, и приятелите с безкрайните питания над чаша чай дали се очаква дете и кога.

И, тя, жената, какво да каже? Ми, мъжът ми не иска. И това е отговорът – ако изобщо се стигне до него – за пред другите. А на половинката казва, че очевидно той е престанал да я обича или най-лошото – те не са един за друг. И се продължава със скандали, сълзи и истерии, а в най-лошият случай идва развод. Не! Почакайте малко. Първо разбере защо той действително не иска деца… Ето няколко начина как:

Да започнем с психологията:
Какво прави от мъжа баща – няколко отговора:
- дозрял е за тов;а
- има ниво на знания за възпитанието на децата и ролята на бащата;
- има добър семеен пример;
- иска да бъде баща и да поеме тази отговорност.

Освен тези психологични фактори, съществуват също и социални, биологични и материални, които влияят на готовността за бащинство. Факт е също, че мъжете по-дълго остават деца, отколкото жените. Затова и ситуацията в която жената в двойката е готова за деца, тази идея дори и не минава през ум на силната половинка.

Трябва да знаете и друго – моделът на поведение на родителите нерядко влияе върху семейния живот на децата им. Именно затова ние в ролите си на майки и бащи много напомняме на своите.

Но все пак – ако той стане баща – какво да очаквате?
Първите дни или седмици е твърде вероятно той да се дистанцира от вас или бебето, осъзнавайки колко ви е необходим. Поради тази причина голяма част от бащите започват да общуват с децата си много по-късно. Но продължава да им е трудно да проявят чувствата си, особено в компанията на майката. Притесняват се от незнанието и неопитността си как да се справят с детето и да свършат нещо не както трябва, а така биха загубили авторитета си в очите на любимата жена.

А защо той не иска да стане баща и как да направим така, че да му се прииска?
Причините могат да варират действително от нищо особено до голям проблем. Хората са различни, всеки си има своя история, психика и гледна точка. Затова ще разгледаме най-разпространените причини за нежеланието на мъжете да имат деца:

Страх от отговорност
Да, действително една от най-разпространените причини. Мъжът иска деца, но не е уверен нито в собствените си, нито в тези на двойката. Той разбира, е на нужно много внимание, че на първо време те напълно зависят от родителите си и всяко негово действие или дума влияе върху психиката на малкото. Тоест, той не се притеснява толкова от отговорността, колкото от начина по който ще се справи с нея, без да нанася щети…

Очаквайте продължение.

Текст: woman.rambler.ru, превод: Надя Горанова

Коментари
Последни видеа