Страховете на бременните

7 притеснения – как да живеем с тях

Снимка: Guliver / iStock

Много бременни се страхуват от раждането. Почти всички, всъщност. За успокоение на всички бъдещи майки предлагаме текста на пренаталния психолог Светлана Пятницка, като описва възможните страхове и преодоляването им пред letidor.ru.

В самото начало на бременността често възникват неприятни преживявания, раздразнения, обладани сте от тъжни и тревожни мисли, мъчителни сънища, които ви се иска да споделите, но не смеете, защото може да не ви разберат или да ви се присмеят или скарат за тях.

И така, от какво се страхуват жените

1. От неизвестността

Този страх обикновено възниква в началото на бременността и е напълно логичен, защото как можем да знаем с какво ще се сблъскаме в близко бъдеще, през какво ще преминем, докато се роди детето?!

Решение: Помнете, че често причината на тревогата е заради недостатъчна информация, но се доверявайте единствено на проверени източници. Намерете жена, която споделя вашите възгледи за живота, семейните ви приоритети, има положителен опит с раждането и майчинството. Ако ви е близка, можете честно да ѝ споделите какво ви притеснява, в какво се съмнявате, но без да задълбавате в подробности.

Ако обаче някоя ваша близка държи да ви разкрие всички детайли и „ужаси“ на бременността и раждането, ограничете общуването си с нея.

2. Страх за живота и здравето на бебето

Снимка: Guliver / iStock

Той е нормален, обоснован страх, защото все още не е измислена апаратура, която да показва онлайн вътреутробната жизнеспособност на бебетата. Но все пак ултразвук и някои други процедури позволяват да имате обективна картина от развитието на плода.

Решение: Общувайте редовно с лекаря в женската консултация. Той ще прегледа всички резултати от изследванията ви и показателите за развитието на бременността. В случай на необходимост, той винаги ще знае какво точно се случва и ще се грижи за комфортното състояние на бебенцето и на вас.

Записвайте си въпросите, които искате да обсъдите със специалистите, да са не забравите нещо важно по време на прегледа.

Моля ви, не обръщайте внимание на интернет форуми със съмнително съдържание и съвети на хора, които не познавате и не са специалисти. Нерядко жените търсят подкрепа в интернет, но вместо нея могат да се уплашат още повече от написаното – пазете нервната си ситмема!

3. Страх да родите по-рано от предвиденото.

Той, естествено, възниква към края на бременността, когато чувствате все по-често движенията на бебето в утробата си. На всяка жена и минава това през ум.

Решение: Помнете, что имате вътрешен съюзник – вашето дете. Доверете му се, опитайте се да се поставите на негово място, опитайте се да опишете онова, което то чувства, поговорете с него, когато сте сама – не е смешно, много жени говорят на още неродените си бебета и е доказано, че гласът на майката действа на бебето успокояващо.

4. Страх от родилното отделение

Той е особено разпространен сред жени, които никога не са лежали в болница.

Решение: Запознайте се предварително с условията в клиниката, където сте намислили да раждате и с хората, които работят там. Разходете се из залите и стаите във времето за прием и се уверете с очите си, че няма нищо страшно.

5. Страх от лекари

Решение: Разчитайте на себе си, медитирайте, а ако се притеснявате, че може да не попаднете на своя лекар, защото ще започнете да раждате, когато той не е дежурен, може да поговорите с него да ви срещне с колега. Важното е да си повтаряте като мантра, че всичко ще мине възможно най-леко и лесно за вас и заа детето – самовнушението много помага.

6. Страх от болка

Че кой го няма? Той съпътства най-вече бременните, решили да раждат по естествен начин.

Решение: Помнете, че ако жените не можеха да изтърпят тази болка, човечеството нямаше са съществува. Запишете се на курс за бъдещи родители, кодето ще научите как да дишате правилно, а психолози ще ви успокоят. Ако се доверявате на някои автори на книги, прочетете ги отново, допитайте се до близки жени, изминали този път, говорете с акушерка.

7. Страх от епизиотомия

Решение: На практическия курс за подготовка на раждането се възползвайте от съветите на специалистите и изпълнявайте упражненията за укрепване на интимните мускули.

Снимка: Guliver / iStock

Лекарите и психолозите често съветват бъдещите майки да се „пренастроят“ и да мислят позитивно, но това не е толкова просто. Как да победиш страха, ако не си по-силна от него? Опитайте се да погледнете на ситуацията от друга гледна точка, да приемете страха и да му разрешите да остане част от вас, а след това да го осъзнаете, изразите и да му позволите да ви напусне.

Започнете с малко. Например, опитайте се да... нарисувате страха! Дали ще е абстрактен или реалистичен, изразеният върху лист портрет на страха ще добие някакви очертания, ще имате идея как изглежда той. После го превърнете в мандала, добавете цветове, разхубавете го така, че да стане приемлив и даже – красив. Това е любопитен метод от психологията, който, наред с приятната книга за четене, ведрата разходка сред природата, може да се превърне във ваш навик и ритуал, и да ви даде сила да превъзмогнете тягостните състояния.

Ами да – умението да се отвличате от мрачните мисли и да добиете увереност е в самите вас. Не го забравяйте!

Марина Атанасова

 

 

Коментари
Последни видеа