10 причини за напрежение в любовните отношения

Как, кога и кои малки камъчета обръщат колата на интимността

02 ноември 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

3-годишната любовна връзка се смята за преломен момент в отношенията, момент, когато хармонията е постигната, тъй като партньорите са се напаснали един към друг и любовта преминава на ново ниво - когато е нужно нещо повече, за да се съхрани романтиката и привързаността.

След три години обаче двамата започват да възприемат навиците на другия като силни дразнители. Това показва социологическо изследване на американски екип за компанията Warner Brothers, пише detstrana.ru.

Отговорите на 2000 души с постоянни партньори доказват, че след 36-месечна близост отношенията достигат своя стрес пик. Социолози разделили анкетирани двойки на две групи - тези, които са заедно повече от 3 години – група А, и тези, които са започнали да се срещат съвсем наскоро - група Б.

67% от всички участници казали, че някои дребни неща, които в началото са им изглеждали мили и безобидни, са прераснали в основен проблем след 3-годишно познанство.

Повече от половината анкетирани от група Б – 52% отбелязали, че правят секс минимум 3 пъти седмично, а от група А този ритъм поддържали 16%.

За 76% от всички запитани било изключително важно в рамките на отношенията да се запази „личното пространство“, а също и да могат да правят това, което обичат и което ги вълнува лично тях.

34% от група А признали, че им се отдава да се посветят на собствените си интереси най-много в две вечери от месеца, а 58% от партньорите от същата група периодично почиват без половинката си.

Социолозите съставили списък на 10-те най-чести дразнители, които охлаждат любовния огън:

1. Наддаване на тегло заради намаляването на активния начин на живот – 13%

2. Разпределяне на парите за почивка – 11%

3. Извънредна работа – 10%

4. Въпроси, свързани с личната хигиена – 9%

5. Роднини – 9%

6. Липса на интимност и романтика – 8%

7. Честа употреба на алкохол 7%

8, 9, 10. Хъркане, лош стил на обличане или грозно бельо, както и неприятния навик да се режат ноктите на пода на банята общо си поделят 8%.

За съжаление, да съхраниш чувствата си към някого не е никак лесно в съвременното общество – ритъмът на живот диктува свои правила и по мнението на социолога Джуди Джеймс все повече хора се стремят да се уединяват и имат потребност да се отделят и откъснат от половинката си поне временно.

Съпрузите надценяват силно уменията си да общуват и да се разбират, доказва друго американско проучване.

Оказва се, че продължителният съвместен живот не помага да изучим и свикнем с навиците на другия. У повечето от нас навиците на общуване с любимия не са развити добре и се оказва, че близки хора често не се разибрат добре един с друг, става ясно от анализ на учени от Чикагския университет - някои партньори общуват не по-добре, отколкото двойка непознати.

„Обикновено хората смятат, че отношенията с техните близки са нормални и добри, но близостта между партньорите често става причина те да надценяват своите комуникативни способности. Това се нарича изместване на комуникационната близост“, разказва Боаз Кейсар, професор по психология и съавтор на изследването.

В експеримента взели участие 24 съпружески двойки. Съпрузите седели с гръб един към друг, така че да нямат визуален контакт. Всеки трябвало да каже някаква фрза, която може да се интерпретира по различен начин, например „тук става горещо“.

Другият партньор трябвало да каже какво има предвид неговата половинка. Станало ясно, че мъжете и жените не се разбират толкова добре, колкото си мислят. Например, когато жената каже "Тук става горещо", има предвид температурата в стаята, а мъжът си мисли, че тя му отправя секс послание.

Близостта с партньорите ни кара да мислим, че сме настроени на една вълна и се появява илюзия за разбиране.  А тази илюзия понякога води до отчуждаване – преставаме да чуваме и разбираме гледната точка на своя партньор.

 

Коментари
Последни видеа