Как да научите детето да не се плаши от къпането

Няколко трика ще ви помогнат да го сприятелите с водата

10 януари 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Да изкъпете детето понякога е много трудно. И не, защото то по принцип не обича водата, а защото изпитва неописуем страх, когато се стигне до измиване на главата.

Има ли успешни начини да превърнете къпането в нещо приятно и не така драматично за малчугана? Предлагаме ви 6 наистина работещи трика, които ще ви помогнат в това нелеко начинание.

Снимка: Shutterstock

1. Започнете с уроците по сприятеляване с водата още от първите му дни у дома

На това е добре да го научите още от раждането, но когато и да започнете, стига да сте последователни, все ще е от полза. Плуване още от ранна възраст също е един от най-добрите начини - това е не само полезно физическо натоварване, с чиято помощ укрепват мускулите на торса, както и имунитета на детето, но също и начин то да разбере, че попадането на вода върху лицето и дори и в очите не носи никаква опасност.

2. Превърнете скучното миене на главата във весела игра

Ако детето вече е успяло да се превърне от детенце с ангелски вид в 3-4-годишен скандалджия, който не може да търпи да си мие главата и от виковете на когото подскачат съседите до осмия етаж, опитайте да превърнете процеса от унила рутина в забава. Нека върху главата му от пяна да израснат вълшебни корони, елфски уши, приказни рога.

3. Старайте се детето да влиза в банята винаги в добро настроение

Никакви уловки няма да сработят, ако по времето на миене на главата детето се чувства изморено, иска да спи или е разстроено от нещо си. Да пристъпвате към игри във ваната и миенето на главата трябва само тогава, когато малкото е в добро настроение. В края на краищата, ако го измиете утре, а не сега, нищо страшно няма да се случи.

4. Изберете правилния шампоан

Възможно е да ви е важно той да бъде без сулфати, да съответства на всички стандарти и да е екологично безвреден. За детето ви е важно друго: красива опаковка, вкусна миризма (то си представя, че си мие косата с ягоди или диня, което е по-интересно от био шампоан без цвят и мирис). Така е устроен светът. Нищо не можем да направим.

5. Помогнете му да измие главата на гуменото пате, куклата, а защо не и вашата коса

Това ще му помогне да погледне на процеса отстрани и да се убеди в това, че в подобна хигиенична процедура няма нищо ужасно. На куклите им харесва, както и на мама, така че няма никакъв повод за сълзи.

Снимка: Shutterstock

6. Позволете на детето само да мие главата си

Поразително, но факт: на света има деца, които не обичат, когато ги хранят с лъжица. Затова в момента, в който им разрешат да проявят самостоятелност, храната започва стремително да изчезва. Също така има и деца, които ненавиждат когато им мият главата, но с удоволствие си я мият сами. И никакво плакане – сами си сипват шампоан в ръката, разпенват си го по главата… Общо взето трябва само да си сипете едно кафе и да гледате процеса.

И в края на краищата, не мийте главата на детето прекалено често. Мастните жлези по скалпа му не работят толкова активно, както при възрастните, затова по принцип е достатъчно да миете главата му веднъж сед

Коментари
Последни видеа