Как да разпознаете талантливото дете

Откриването му може да стане още в съвсем ранна възраст

07 декември 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Проблемът не е в това да забележите, че детето има някакъв талант, а да се уверите, че това е наистина талант. И колкото и да ви се струва невероятно, някои дарби се проявяват от много ранна възраст, така че може да бъдат открити дори и при мъници.

Всеки родител тайно си мечтае неговото дете да е особено добро в някоя област. Понякога обаче мама и татко не успяват да забележат дарбата, вероятно защото не очакват малкото да има точно такава или може би защото я търсят в друга област.

Кои са отличителните черти на малкия талант

Обикновено надарените деца проявяват няколко общи черти, които ги отличават от останалите. И те са:

- Постоянно търсене на стимули, докато са будни;

- Вродена способност да имитират звуци и думи;

- Изключителна наблюдателност или любознателност;

- Свръхчувствителност към звуци, миризми, текстури и вкусове, както и необичайно енергична реакция към тези, които са им неприятни;

- По-малка нужда от сън в сравнение с връстниците им.

Колко от тези характеристики могат да притежават

Талантливите деца може да не притежават всички тези характеристики, но дори и само няколко от тях са достатъчни, за да ви подскажат, че детето е по-развито. Със сигурност най-важната черта е необходимостта от умствена стимулация.

Родителите понякога се чувстват разочаровани, ако бебето им постоянно плаче или не се завърта по корем в определения за това месец, но пък може зад това негово поведение да се крие нещо друго, за което да стане ясно след време. Така че не бързайте да показвате своето съжаление, а опитайте да наблюдавате малкото през целия му период на растеж, за да забележите навреме онези издайнически сигнали на бъдещия голям талант.

Въпреки че няма строги правила за идентифициране на таланта при децата, има някои характеристики, на които трябва да се обърне внимание. На първо място опитайте да забележите дали детето се успокоява, когато има нови стимули (нова песен е достатъчна). Много надарените деца също така могат да проявят силен интерес към цифри или букви. Често това са онези малчугани, които започват да се занимават с проста математика или се научават да четат сами още на 3-годишна възраст.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.