6 неща, които трябва да знаете за бебетата

Да бъдеш родител е най-добрата работа в света, но и една от най-трудните и уморителни

22 април 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Няма ръководства и книги, които да ви подготвят за тази наистина най-важна роля в живота - да бъдете родители. Понякога съветите, които четете или чувате, са полезни, друг пък просто забавни.

В най-ранна възраст обаче, когато прекрачите прага на дома с новороденото, е важно да сте подготвени поне за най-важното.

С този прост тест може да проверите знанията си и да коригирате онова, за което грешите.

Непосредствено след раждането бебета не могат да виждат и чуват

Невярно. Бебетата могат да виждат, макар и неясно, и също така да чуват. Когато го погледнете в очите и ви се усмихне, то на практика се учи да общува с вас и да ви отговаря.

Освен това много бебета помнят песните, които са чували, докато са били в утробата, така че е важно да им говорите и пеете, докато ги кърмите или просто люлеете на ръце.

Преди да се научи да говори, детето може да общува само чрез плач

Невярно. Децата са способни да общуват по много начини. Когато се смеят или просто усмихват, те изразяват забавление, а когато плачат или се присвиват, опитват да предупредят за някакъв дискомфорт.

Обръщането на внимание на опитите на бебето да комуникира, ще ви помогне да разберете нуждите му и да реагирате по най-подходящия начин.

Можете да говорите с бебето си, още преди то да знае как да го прави

Вярно. Бебетата се радват да издават нови звуци като писъци и смях. Те реагират на гласа ви и имитират тези, които чуват около себе си.

По този начин се научават да общуват с вас, много преди да успеят да се изразяват с думи.

Детето пуска нещо на земята, само за да ви ядоса

Невярно. Децата са „малки учени“. Още от първите месеци, тяхното изключително любопитство ги кара да взаимодействат с хората и с нещата, които ги заобикалят.

Подреждането на предмети, пускането им на земята или удрянето им един в друг са дейности, които помагат на детето да разбере как работи света около него.

Децата се учат най-добре като експериментират и имитират, вместо да следват нашите съвети

Вярно. Децата се учат, като играят, наблюдават, изпробват нещата и имитират това, което правят околните.

Например, ако искате да дадете на бебето да опита нова храна, оставете го първо да види как вие я ядете. То със сигурност ще се опита да ви имитира.

Мозъкът на детето ускорява развитието си, когато то започне да ходи на училище

Невярно. Мозъкът на бебето се развива най-бързо преди раждането и през първите две години от живота.

През това време 75% от всяко хранене на практика „храни“ и мозъка му. Също така са необходими само няколко минути игра, за да се задействат милиони нови мозъчни връзки.

Не забравяйте, че с всяка прегръдка или целувка, с всяко хранене и с всяка игра заедно помагате за изграждането на мозъка на вашето дете.

По материали от Unicef

Коментари
Последни видеа

Свободен избор

16 септември 2021 г.

Изгрев

30 август 2021 г.