Как да разберете дали детето ви е готово за гърнето

Бъдете търпеливи и изчакайте то да почувства готовност

21 ноември 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Израстването е много уморителeн процес и някои етапи в него са наистина по-трудни за преодоляване. Такъв е моментът с ползването на гърне.

Това се смята и за една от символичните стъпки на независимостта на детето, когато то е готово да се откаже от удобния памперс и да седне на гърнето.

Как да разберете обаче кога то наистина е готово? И има ли подходящ момент, за да стартирате този процес?

Няма точна възраст

Да се ​​отърве от памперса, особено през лятото, е мечтата на почти всеки родител с малко дете. Истината обаче е, че няма точна възраст, в която малкото гарантирано ще се научи да използва гърнето.

Точната възраст всъщност е онази, в която то самото почувства готовност.

Как да разпознаете дали моментът е настъпил

На първо място трябва да обърнете внимание на физическите признаци: има редовни, меки и оформени изпражнения в относително предвидими моменти и изключително редки нощни инциденти. Също така индикатор е сухият памперс в продължение на поне няколко часа и събуждането сутрин със сух памперс.

Това показва, че пикочният мехур вече е достатъчно развит, за да задържа урината за по-дълго време.

Друга важна подробност – то започва да проявява интерес и да ви придружава в тоалетната. Всъщност така се учи какво да прави, защото в тази възраст децата обичат да имитират.

Но необходимостта да стане независимо е основният двигател, който ще го накара по естествен път да изостави памперса и седне на гърнето.

Какво да направите

Имайте предвид, че детето е готово тогава, когато може само да сваля панталонките или гащичките си (с малко помощ в началото разбира се), да каже кога иска да се изпишка и да разпознава тази своя нужда. Ако то е придобило всички тези умения, означава, че е готово за гърнето.

Не забравяйте, че педиатрите не препоръчват използването на памперси след 3-годишна възраст, така че не отлагайте прекалено този процес. И не бързайте – най-лесно нещата се случват, ако проявите търпение, постоянство и деликатност.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа