Когато децата започнат да говорят

Ето как протичат етапите и какво да очаквате от мъниците

16 октомври 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Кога детето ще проговори? Това е един от въпросите, които си задават всички родители, но няма еднозначен отговор.

Може да се каже, че има период, в който на теория мъничето трябва да ни изненада с първите си думи. Но това е само на теория. На практика нещата стоят много по-различно.

Снимка: Shutterstock

Всичко е индивидуално

Това, което всички майки и бащи трябва да знаят, е, че има етапи в езиковото развитие на бебето, когато се очаква то да прояви определен напредък. Но също така те трябва да имат предвид, че всичко е индивидуално и не бива да се отчайват или притесняват, ако това не се случи по план.

Има деца, които избързват и други, които закъсняват. В този период най-важното е да не се правят сравнения с останалите, дори и с братята или сестрите, тъй като те са неточни, объркващи и всяващи смут, който не носи полза нито на родителите, нито на детето. Не си мислете, че то не усеща тревогата ви.

Истината е, че всяко дете расте по свой начин. Което не пречи да познавате етапите на проговарянето му, защото от вас зависи да стимулирате мъника и да му помогнете да направи това най-лесно и леко.

Снимка: Shutterstock

Етапи на развитие на речта на децата

На практика те започват много рано – още от 6-7-ия месец от живота на бебето. И продължават чак до 3-годишна възраст, когато децата вече трябва да умеят да говорят добре (но пак напомняме, че това са условни фази и търпят различни промени при различните деца). Като цяло недоносените леко закъсняват, което е добре да знаете.

- От 7 до 10 месец: бебетата опитват да повтарят звуци и успяват да кажат гласна или „дума“, съставена от съгласна и гласна.

- От 10 до 12 месец: неясните звуци остават на заден план и детето започва да казва първите си простички думи.

- От 12 до 20 месец: детето може да казва все повече думи, помагайки си с мимики и жестове. Около 18-ия месец речникът му вече е много по-широк и то успява да сглоби много прости изречения.

- Около 2-годишна възраст: детето знае как да използва 2 или 3 думи за съставяне на изречение.

- След 3 години: то вече говори по-сложно, имитирайки езика на възрастните от гледна точка на синтаксис и граматика.

Това е много примерен план, който не бива да ви плаши. Важното е да сте до детето и да го насърчавате в неговия напредък.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа

Ремарк за жените

01 декември 2021 г.

Слънце

30 ноември 2021 г.