4 съвета за секса след раждане

Ето какво е важно да знаете за първите интимни ласки след раждането на бебето

23 август 2022 г.
4 съвета за секса след раждане

Снимка: Shutterstock

Сексуалният живот на двойката със сигурност ще бъде по-различен след раждането на бебето. Това може да ви изненада, но пък нищо не пречи да сте подготвени за някои новости, с които ще се сблъскате.

Какво е добре да знаете за този период, за да не се окажете изненадани?

Ето съветите на италианския сексолог Киара Симонели, които могат да ви бъдат полезни именно за месеците след раждането на бебето.

Снимка: Shutterstock

1. Раждането на дете е най-красивото нещо на света, но трябва да се примирите с това, че появата му променя навиците ви като двойка

„Раждането на дете е наистина най-красивото и най-важно нещо, което може да ви се случи като двойка. Но в същото време то ще ви натовари с неочаквани промени. Ако доскоро между вас е имало хармония и разбирателство, а в леглото сте обичали предшестващите акта игри със съблазняване, емоционално отдаване, целувки, прегръдки, нежни или по-силни ласки, сега вече нямате време за такива неща. Фокусът ви е другаде, а централно място в живота ви заема бебето и всичко започва да се върти около него. Понякога нямате време дори да си размените съучастнически намигания“, обяснява Симонели.

Неслучайно сексуалният живот на двойката се променя, като в много случаи това става дори още по време на бременността. След раждането, а и по време на бременността, партньорите неусетно се отдалечават един от друг поради най-различни причини: от страх да не наранят бебето в утробата, от притеснение мъжът да не нарани наскоро родилата жена, защото жената е съсредоточила вече цялото си внимание върху новороденото и т.н.

„Ако няма изрични медицински показания, които да не препоръчват полов акт по време на бременност и след раждането, двойката може спокойно да го практикува и да продължи да поддържа интимни отношения“, съветва Симонели.

2. Колко време след раждането е възможен сексът

Ако няма особени проблеми или конкретни препоръки от гинеколога, най-добре не чакайте твърде дълго. Прекомерното отдалечаване във времето, може да породи недоволство и неразбирателство между партньорите.

Месец след раждането, спокойно може да се насладите на първите си ласки. Имайте предвид обаче, че не е добре да се нахвърляте един на друг и да изпълнявате пълна програма, така както сте го правили преди.

Бъдете малко по-нежни и внимателни и постепенно добавяйте по нещо ново в преживяването. Така бавно ще се върнете към обичайната си хармония в леглото. Не отлагайте обаче секса, защото това пропуква отношенията и в най-сплотената двойка.

При естествено раждане е необходимо да изчакате да се възстанови жената, защото е възможно да има разкъсвания. Това е нужно, за да се избегне евентуалния дискомфорт или болка по време на половия акт. Същото важи и в случай на епизиотомия. Изчакайте шевовете да се реабсорбират.

В случай на раждане със секцио, гениталните органи не са претърпели никаква травма, но пък има прорез на корема, който трябва да зарасне напълно. Нужно е да се внимава, тъй като жената би могла да почувства болка при прекомерен натиск по време на полов акт.

Като цяло около месец е необходим не само, за да се възстановят разкъсванията и шевовете, но и за да се позволи на матката и влагалището да се върнат към нормалните си размери, както и да отшумят неприятните лохии.

3. Възстановяването може да бъде по-трудно от очакваното

Възможно е в някои случаи да има физическа болка или психологически проблем. Затова е важно да се открие точния момент и да се работи за възстановяване на хармонията между двойката, което не означава непременно секс.

„Може да се случи жената да изпита болка при първия полов акт след раждането. В такъв момент е добре да поговори с партньора си, а така също да се консултира и с гинеколога си за медицинско мнение. Възможно е болката да е физическа реакция или просто тя да не е готова все още да се върне към нормален сексуален живот“, казва Симонели.

И още нещо – след раждането има рязък спад на хормоните, който засяга най-вече интимното желание. А и новороденото изисква много енергия, което води до натрупване на физическа и психическа умора. Това също изостря болката и намалява удоволствието.

Полезно в такива ситуации е двамата партньори да разговарят много помежду си, да положат усилия да се преоткрият и ако е необходимо, да потърсят и специализирана помощ. При всички случаи, ако има търпение и взаимна подкрепа, нещата рано или късно ще се случат.

Снимка: Shutterstock

4. Не бъдете супер майки, това е лошо за живота ви като двойка

По-добре е да помолите за помощ партньора си, вместо да се натоварвате с всичко сама. Така вечерта, когато опитате да правите секс, ще бъдете прекалено уморена за каквото и да било.

„След раждането сексуалният живот на жената се влияе от способността й да се чувства идеална. Светът обаче няма нужда от супер майки. Нито пък перфектни майки съществуват! Важно е да бъдете добра майка, да потърсите помощ при необходимост, за да не страдате както вие, така и връзката ви“, съветва Симонели.

Може сами да си помогнете като опитате да се отпуснете и да се разкрасите. Това ще ви накара да се почувствате желани и удоволствието ще се върне в живота ви.

В същото време мъжете не трябва да стоят настрани, а да направят всичко възможно жените, които са ги дарили с това прекрасно дете, да се почувстват искрено желани и ухажвани. Това е важно за тях.

По материали от Nostro figlio

Да поговорим

Сексът по време на бременност не е опасен

Да поговорим

Защо сексът преди лягане е особено полезен за здравето

Да поговорим

Сексът вероятно няма да ускори раждането, но мастурбирането – да

Още от Да поговорим

За децата спортът е изключителн полезен още от съвсем малки.

Снимка: Shutterstock

Какъв спорт да изберете за детето

Тялото дава сигнал, че човек не трябва да напряга ума си.

Снимка: Shutterstock

Мислите ни се отразяват на здравето ни

Новият епизод е фокусиран върху уменията и храненето на бебето в деветия му месец.

Снимка: Kaufland България

Бебето на 9 месеца развива първите си социални умения

Бебе наднича над креватчето. Снимка: Getty

 

Никой не предупреждава за лошите изненади на родителството

Наслаждавате се на времето, прекарано заедно.

Снимка: Shutterstock

42 неща, които се променят в живота след раждането на дете (2 част)

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

За децата спортът е изключителн полезен още от съвсем малки.

Снимка: Shutterstock

Освен морална подкрепа, Фондация „За доброто“ се грижи и за бъдещото развитие на децата.

Снимка: Фондация „За доброто“

 

 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Новият епизод е фокусиран върху уменията и храненето на бебето в деветия му месец.

Снимка: Kaufland България

Здраве

Бебето на 9 месеца развива първите си социални умения

Новият епизод от съвместната видеопоредица на Kaufland и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте“ дава ценни съвети за нововъденията в храненето и уменията на бебето

Бебе наднича над креватчето. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Никой не предупреждава за лошите изненади на родителството

Майки от цял ​​свят споделят в социалните мрежи своя опит

Брук Шийлдс и Гриър. Снимка: Instagram

Заедно

Брук Шийлдс празнува пълнолетието на дъщеря си

Малката й дъщеря от брака й с Крис Хенчи Гриър навърши 18 години

Бебе, което плаче на пода. Снимка: Getty

Заедно

Без паника: какво да правите, ако изпуснете бебето

Основното правило: запазете спокойствие

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty
 

Наслаждавате се на времето, прекарано заедно.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

42 неща, които се променят в живота след раждането на дете (2 част)

Колкото и да сте подготвени за новите страни в ежедневието ви, пак ще останете изненадани от някои