4 съвета за секса след раждане

Ето какво е важно да знаете за първите интимни ласки след раждането на бебето

23 август 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Сексуалният живот на двойката със сигурност ще бъде по-различен след раждането на бебето. Това може да ви изненада, но пък нищо не пречи да сте подготвени за някои новости, с които ще се сблъскате.

Какво е добре да знаете за този период, за да не се окажете изненадани?

Ето съветите на италианския сексолог Киара Симонели, които могат да ви бъдат полезни именно за месеците след раждането на бебето.

Снимка: Shutterstock

1. Раждането на дете е най-красивото нещо на света, но трябва да се примирите с това, че появата му променя навиците ви като двойка

„Раждането на дете е наистина най-красивото и най-важно нещо, което може да ви се случи като двойка. Но в същото време то ще ви натовари с неочаквани промени. Ако доскоро между вас е имало хармония и разбирателство, а в леглото сте обичали предшестващите акта игри със съблазняване, емоционално отдаване, целувки, прегръдки, нежни или по-силни ласки, сега вече нямате време за такива неща. Фокусът ви е другаде, а централно място в живота ви заема бебето и всичко започва да се върти около него. Понякога нямате време дори да си размените съучастнически намигания“, обяснява Симонели.

Неслучайно сексуалният живот на двойката се променя, като в много случаи това става дори още по време на бременността. След раждането, а и по време на бременността, партньорите неусетно се отдалечават един от друг поради най-различни причини: от страх да не наранят бебето в утробата, от притеснение мъжът да не нарани наскоро родилата жена, защото жената е съсредоточила вече цялото си внимание върху новороденото и т.н.

„Ако няма изрични медицински показания, които да не препоръчват полов акт по време на бременност и след раждането, двойката може спокойно да го практикува и да продължи да поддържа интимни отношения“, съветва Симонели.

2. Колко време след раждането е възможен сексът

Ако няма особени проблеми или конкретни препоръки от гинеколога, най-добре не чакайте твърде дълго. Прекомерното отдалечаване във времето, може да породи недоволство и неразбирателство между партньорите.

Месец след раждането, спокойно може да се насладите на първите си ласки. Имайте предвид обаче, че не е добре да се нахвърляте един на друг и да изпълнявате пълна програма, така както сте го правили преди.

Бъдете малко по-нежни и внимателни и постепенно добавяйте по нещо ново в преживяването. Така бавно ще се върнете към обичайната си хармония в леглото. Не отлагайте обаче секса, защото това пропуква отношенията и в най-сплотената двойка.

При естествено раждане е необходимо да изчакате да се възстанови жената, защото е възможно да има разкъсвания. Това е нужно, за да се избегне евентуалния дискомфорт или болка по време на половия акт. Същото важи и в случай на епизиотомия. Изчакайте шевовете да се реабсорбират.

В случай на раждане със секцио, гениталните органи не са претърпели никаква травма, но пък има прорез на корема, който трябва да зарасне напълно. Нужно е да се внимава, тъй като жената би могла да почувства болка при прекомерен натиск по време на полов акт.

Като цяло около месец е необходим не само, за да се възстановят разкъсванията и шевовете, но и за да се позволи на матката и влагалището да се върнат към нормалните си размери, както и да отшумят неприятните лохии.

3. Възстановяването може да бъде по-трудно от очакваното

Възможно е в някои случаи да има физическа болка или психологически проблем. Затова е важно да се открие точния момент и да се работи за възстановяване на хармонията между двойката, което не означава непременно секс.

„Може да се случи жената да изпита болка при първия полов акт след раждането. В такъв момент е добре да поговори с партньора си, а така също да се консултира и с гинеколога си за медицинско мнение. Възможно е болката да е физическа реакция или просто тя да не е готова все още да се върне към нормален сексуален живот“, казва Симонели.

И още нещо – след раждането има рязък спад на хормоните, който засяга най-вече интимното желание. А и новороденото изисква много енергия, което води до натрупване на физическа и психическа умора. Това също изостря болката и намалява удоволствието.

Полезно в такива ситуации е двамата партньори да разговарят много помежду си, да положат усилия да се преоткрият и ако е необходимо, да потърсят и специализирана помощ. При всички случаи, ако има търпение и взаимна подкрепа, нещата рано или късно ще се случат.

Снимка: Shutterstock

4. Не бъдете супер майки, това е лошо за живота ви като двойка

По-добре е да помолите за помощ партньора си, вместо да се натоварвате с всичко сама. Така вечерта, когато опитате да правите секс, ще бъдете прекалено уморена за каквото и да било.

„След раждането сексуалният живот на жената се влияе от способността й да се чувства идеална. Светът обаче няма нужда от супер майки. Нито пък перфектни майки съществуват! Важно е да бъдете добра майка, да потърсите помощ при необходимост, за да не страдате както вие, така и връзката ви“, съветва Симонели.

Може сами да си помогнете като опитате да се отпуснете и да се разкрасите. Това ще ви накара да се почувствате желани и удоволствието ще се върне в живота ви.

В същото време мъжете не трябва да стоят настрани, а да направят всичко възможно жените, които са ги дарили с това прекрасно дете, да се почувстват искрено желани и ухажвани. Това е важно за тях.

По материали от Nostro figlio

Коментари
Последни видеа