7 симптома, които подсказват, че страдате от следродилната депресия

Спокойно! Това разстройство не засяга само вас, а всъщност е доста разпространено – важно е да знаете как да се измъкнете и да му противодействате

16 ноември 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Страхът от грешки и липса на адекватност са най-честите причини младата майка да изпадне в депресия след раждането на бебето. Това разстройство се счита за напълно нормално и може да протече в по-лека или по-тежка форма.

Важно е да се вземат мерки навреме, за да се предотврати усложняването на проблема.

Кои са причините за следродилната депресия

Обикновено след раждането майката често страда от чувство за безпокойство, изпитва разочарование или пък силна еуфория. За няколко дни тази превъзбуда отминава и тя се потапя в ежедневните грижи около новороденото.

В други случаи обаче след появата на бебето, майките изпадат в странно състояние на тревожност, което ги провокира да се държат в буквалния смисъл неадекватно: изпитват безразличие към бебето, досада, дори омраза.

С емоционалната подкрепа на цялото семейство и близките, това може да бъде преодоляно. Но е важно да бъде „уловено“ веднага, за да се реагира бързо.

Как да разпознаете това разстройство

Има 7 важни и всъщност най-чести симптома, които ще ви дадат знак, че нещо не е наред.

1. Безразличие. В часовете след раждането младата майка показва пълно безразличие към детето. Не изпитва никаква емоция, не иска да го вдигне и прегърне, когато то заплаче. Така страда не само майката, а и бебето, затова е важно да се преодолее час по-скоро.

Снимка: Shutterstock

2. Тъга. Хормоналният катаклизъм определено не помага на майката. Това е и причина за внезапните и немотивирани пристъпи на плач. Те са абсолютно оправдани и нормални. Но когато плачът е непрекъснат, тогава вече има проблем, тъй като може да доведе до състояние на постоянна тъга и мъка.

3. Чувство за неадекватност. Често майката не е готова да се изправи срещу всичко ново в живота ѝ. Това включва и грижите за бебето. Чувството за неадекватност понякога води до обездвижване, което парализира майката и ѝ пречи да предприеме, каквито и да било действия. Това е проблем, който не бива да се отлага и трябва бързо да се разреши.

4. Нервност и изблици на гняв. Проявява се, когато майката се разстрои за дреболия. А повод за това може да стане буквално всичко. Ако тя не се е държала по подобен начин преди (защото може да е и до характер), тогава вече има проблем.

5. Дискомфорт. Някои майки се дразнят от присъствието на бебето си. Те не само не изпитват нежност и чувство на защита към мъничето, но са и вбесени от присъствието му в къщата, приемайки го като натрапник.

Снимка: Shutterstock

6. Липса на апетит. В този случай няма нужда от коментар, тъй като промяната в поведението на майката бързо става видима. Но за щастие, това най-бързо и най-лесно отминава.

7. Продължителна сънливост. Едно от нещата, които се отразяват зле на майките. Постоянната сънливост е еднакво опасна, колкото и безсънието. Подремването при всяка възможност, с цел компенсиране на липсата на нощен сън, е едно. Но ако майката прекарва цял ден в леглото, без да си прави труда дори да се преоблече, е съвършено друго. И явен признак за следродилна депресия.

По материали от Bambinopoli

Коментари
Последни видеа