Грешка ли е буденето на бебето

То спи много сладко и спокойно, но трябва да го нахраните – ето какво е правилно да направите

16 март 2023 г.

Снимка: Shutterstock

Да оставя бебето да спи или да го събудя, за да го нахраня? Това е въпрос, който майките на новородени често си задават, особено когато става дума за първо дете.

Кое е правилното действие? И какво трябва да направят, което да не наруши спокойствието на бебето?

Бебетата никога не трябва да се събуждат

Това е основно правило. Но! Те не трябва да прекарват и твърде много време между храненията гладни. Това пък е другото важно правило, което трябва да се спазва до навършването на 6 месеца.

Когато бебето заспи спокойно, настава мир и спокойствие. Но тогава възниква въпросът кога точно да бъде събудено за хранене и дали изобщо трябва да го правите. Ако то е новородено и спи до 18 часа на ден, това е добре и няма за какво да се притеснявате. Дори може да използвате времето, докато спи, за да си починете и вие, тъй като много скоро може би няма да имате такава възможност.

Зависи и от темперамента

Някои бебета са просто по-сънливи от други и през първите месеци ще има наистина моменти, в които ще трябва да ги събудите, за да не се получават твърде големи паузи между отделните хранения. Още едно правило - никога не оставяйте бебето да спи повече от пет часа между храненията. Ако не се събуди само, можете да го вземете и просто да му смените памперса. Ще видите, че ще се събуди автоматично.

Ако ви прави впечатление, че бебето е по-сънливо от нормалното, това може да е знак, че то не се чувства добре. Има допълнителни признаци, които подсказват това: лошо хранене, температура и т.н. Тогава трябва да потърсите съвета на лекар. Но ако то се храни добре, има много мокри и пълни памперси, изглежда достатъчно щастливо в будно състояние, няма причини за притеснение.

През първите месеци

Нормално е новороденото да спи все по-малко през деня, докато расте, така че се възползвайте от тези първи месеци, за да наваксате съня си във всеки възможен момент. Докато то спи, забравете за телефона, пуснете завесите, за да стане по-тъмно в стаята или опитайте да ползвате маска за сън. Дори 10-минутната дрямка ще успее да ви върне част от силите, а ще имате нужда от тях, повярвайте.

Не се притеснявайте, че дневният сън на бебето нарушава нощното му спане. То ще спи и ще се събужда, когато има определени нужди. Като общо правило е препоръчително да не го будите до шестия месец. А когато порасне, не му позволявайте да спи след 16:30 ч., за да може вечерта да заспи навреме.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа