Как да кажeте „Не“ на бебето

Това е важно, тъй като така то научава първите правила в живота си

11 октомври 2022 г.
Как да кажeте „Не“ на бебето

Снимка: Shutterstock

Има различни теории за това дали е правилно да забранявате нещо на бебето и малкото дете или думичката „Не“ трябва завинаги да изчезне от речника ви в този период.

Според италиански психолози обаче още преди да навърши 1 годинка, детето трябва да се научи да познава някои основни правила в живота си. И да знае какви са границите, които не бива да преминава.

Как да направите това така, че да предпазите крехката детска психика, да не стресирате бебето и в същото време да му предадете този наистина важен урок, който ще му бъде от полза в бъдеще.

Снимка: Shutterstock

Критичните моменти

Установяването на граници и правила е важно, за да успее детето да се ориентира в новата за него обстановка.

Със сигурност това няма да се случи лесно и гладко, ще има и много критични моменти. Но е важно да преодолеете трудностите и да вървите напред.

Какво може да очаквате като евентуална съпротива! Лягате да спите например, а мъникът упорито опитва да привлече вниманието ви от детското креватче и крещи, колкото глас има. Или въвеждате нова храна в менюто на бебето, а то блъска ядосано ръката ви или лапва лъжичката с пюре от моркови, след което го изплюва със замах напред, така че всичко наоколо става оранжево.

Ето в такива моменти е важно да кажете „Не“, колкото и да не ви се иска. Детската психика няма да пострада, напротив – така ще помогнете на детето да се ориентира в новата за него обстановка.

Постепенно то ще осъзнае какво е правилно и какво не. Казвайки му „Не“, вие не проявявате жестокост или безотговорност, а му помагате да расте и върви напред, да стане самостоятелно и по-уверено.

Защо е важно да кажете „Не“

Често забраната на нещо е по-мъчителна за родителите, отколкото за детето. Най-неприятно е чувството за вина.

Трябва обаче да знаете, че освен обич и внимание, детето се нуждае и от ограничения и правила, тъй като от това зависи развитието и възпитанието му.

Представете си, че попадате на напълно безлюдно място. Няма пътища, дървета и хълмове, които да служат като ориентири. Усещането за дезориентация е изключително неприятно. И в даден момент се появява човек, който може да ви упъти в правилната посока. Какво облекчение! Вече знаете накъде да вървите.

Е, същото е и с правилата в най-ранна възраст. За детето те са именно онзи ориентир, който му дава посоката. И точно те го карат да се чувства в безопасност, защото осъзнава, че има някой до него, който се грижи то да е безопасност.

Полезно и в периода на юношеството

Според психолога Джана Полако Уилямс от клиника Тависток в Лондон, ако детето успее да получи правилната подготовка в най-ранна възраст и осъзнае принципа на правилата в живота, след това, във фазата на юношеството и бунта, ще има много по-малко поведенчески проблеми и ще съумее да избяга от типичните за тийнейджърите неприятности.

Да, детето възприема всяко „Не“ с голямо разочарование, но когато е малко, то бързо открива друг обект на внимание и забравя за временната негативна емоция.

Важно е обаче ограниченията да се налагат не изведнъж, а постепенно. Така то постепенно ще свикне с мисълта, че не е център на света и ще открие точното си място в него.

Но за да се случи това, трябва двамата родители да работят като екип, а не всеки да има различно мнение по въпроса. Да проявяват последователност и твърдост, ако това е необходимо.

Как да бъдем по-ефикасни

Германският психолог Ян-Уве Роге съветва: „Важно е да внушаваме на детето вкус към завоеванието всеки ден, не като намаляваме желанието му, а като разсъждаваме с него защо е по-добре да се откажем или да отложим нещо. Нашият отказ ще му даде възможност да се научи да различава необходимото от излишното. Ако му дадем всичко, рискуваме да спрем опитите му да постига някаква цел и да преодолее препятствията, с които неизбежно ще се сблъска в живота си“.

За да направите това, първо трябва да отделите време на детето. Избягвайте да му заповядвате изведнъж. Възползвайте се от по-спокоен момент, за да му кажете какво очаквате от него. Например: „От 6 до 7 можеш да гледаш телевизия или да си играеш. След това обаче трябва да се изкъпеш, да вечеряш и не по-късно от девет да си в леглото и да спиш“.

Трябва също така да накарате детето да разбере, че сте „с“ него, а не „против“ него. Може да кажете ето това: „Разбирам, че би искал да останеш още в парка. И аз бих искала, но трябва да се приберем у дома за вечеря“.

Когато се карате с него, използвайте тона на гласа и стойката на тялото си, за да му покажете какво очаквате, а не употребявайте обиди и закани.

Снимка: Shutterstock

Как да кажете „Не“ на 8-месечното бебе

Около осмия месец детето започва да се учи да говори, да се движи и проявява любопитство към всичко. Но точно заради ентусиазираните му проучвания, е важно да го научите да се пази.

Твърдото „Не“ в този случай е от съществено значение и след като веднъж е определено ограничението, то трябва да се спазва.

Имайте предвид, че ако го натоварите с прекалено ограничения, това може да го обърка. И не забравяйте, че мама и татко са екип, така че не давайте различни команди, защото така ще провокирате чувство за несигурност у детето.

Как да кажете „Не“ на детето на 1 годинка

Родителите не трябва да се страхуват да налагат правила и ограничения в тази възраст. И не бива да се чувстват виновни или да смятат, че така травмират малчугана и той би разтълкувал забраната като липса на обич, са категорични експертите.

Сега е моментът да го научите именно на някои основни правила, които ще му бъдат много полезни занапред. Например: може да ви се струва рано, но изобщо не е така, когато говорим за „маниери“ на масата. Не става дума да се храни с нож и вилица, а да се научи да уважава храната, а не да си играе с нея.

Правилата могат да се случат без викове и наказания, но с твърда решимост. Разказването на истории, пеенето на песнички или казването на стихчета са нещо съвсем различно и те изобщо не пречат на приучаването към определени правила – напротив, много помагат и улесняват родителите всичко да се случи лесно, приятно и под формата на игра.

По материали от Qui Mamme

Да поговорим

Как да спрем хълцането на бебето

Да поговорим

Да преведем какво ни говори бебето

Да поговорим

Спомените на бебето преди раждането

Още от Да поговорим

Родителите трябва винаги да бъдат до своите деца като опора.

Снимка: Shutterstock

50 лесни начина да бъдете фантастичен родител – Част 2

Жена обвинява мъжа в изневяра. Снимка: Getty

5 признака, че той ви изневерява

Не се карайте, а гушнете детето, когато крещи.

Снимка: Shutterstock

Защо е важно да прегръщаме децата, когато се държат зле

Имам начин да се справите с капризите на детето.

Снимка: Shutterstock

3 „меки“ начина да спрете тръшкането на детето в магазина

Дете, което виси от стена за катерене. Снимка: Guliver / iStock

Прословутото „Няма пък!“

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Родителите трябва винаги да бъдат до своите деца като опора.

Снимка: Shutterstock

Жена обвинява мъжа в изневяра. Снимка: Getty

Не се карайте, а гушнете детето, когато крещи.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Жена обвинява мъжа в изневяра. Снимка: Getty

Да поговорим

5 признака, че той ви изневерява

Как в ранните етапи на връзката може да разберете, че пред вас е някой, който ще прави забежки

Не се карайте, а гушнете детето, когато крещи.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Защо е важно да прегръщаме децата, когато се държат зле

Това помага и успокоява емоциите на малчугана

Имам начин да се справите с капризите на детето.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

3 „меки“ начина да спрете тръшкането на детето в магазина

Как да излезете от неудобното положение и в същото време да не се разкрещите на малчугана

Дете, което виси от стена за катерене. Снимка: Guliver / iStock

Да поговорим

Прословутото „Няма пък!“

Защо възниква кризата при 3-годишните и как да я преодолеем

Еди Мърфи и Пейдж Бъчър. Снимка: Getty

 

Заедно

6 години след годежа: Еди Мърфи се ожени за приятелката си

Двойката вдигна тайна сватба на Карибите

Жена гледа в хладилника. Снимка: Shutterstock

Здраве

8 неща, които не подозирате, че трябва да стоят в хладилника

Вероятно не знаете, че отвореното червено вино може да се съхранява на студено до 5 дни

Отворена книга и цвете. Снимка: Getty

Майка и дъщеря. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

10 особености на майката-тигрица

Според нея пет минус е слаба оценка

Полезно е детето да пише на ръка.

Снимка: Shutterstock